Belföld

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak egy CEU-s diákot

Öt embert gyanúsítanak pont ugyanazzal: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek.

2-8 évet is kaphat az a kanadai-belga állampolgárságú férfi, akiről a rendőrség azt állítja: a túlóratörvény elleni múlt szerdai tüntetésen a rendőrök felé rúgott, és a bal kezével ütött is. Ő viszont ezt tagadja.

A 444 azt írja, hogy az Adrien nevű 32 éves férfit azután emelték ki a tömegből, hogy valakik jóval a hivatalos tüntetés vége után, valamivel éjfél előtt meggyújtottak egy szánkót a Parlamentnél felállított karácsonyfa mellett. A rendőrök felszólítás nélkül betörtek a tüntetők közé, hogy hozzáférjenek a szánkóhoz, ekkor tömegjelenet alakult ki, és többen a megnyílt sorfal mögé zuhantak.

Adrien azt mondta, háttal állt a rendőröknek, amikor megindultak. Elvesztette egyensúlyát, próbált megkapaszkodni, végül bezuhant a rendőrsorfal mögé. Az intézkedő rendőrök ezután kiemelték és elvitték. Az éjszakát fogdában töltötte. Csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszakkal gyanúsították meg.

A TASZ ügyvédje, Nehéz-Posony Kata elmondta, felvételeket elemeznek és tanúkat keresnek, akik bizonyítani tudják, hogy Adrien semmilyen erőszakot nem követett el, pláne nem csoportosan. Mint mondta, a férfi nem ismeri azt a másik négy embert, akit bevittek vele együtt. A dokumentumokból kiderül, hogy érdekes módon mindannyiukat ugyanazzal gyanúsítják: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek.

Adrien szabadlábon védekezhet. A kormánypárti Origo is foglalkozott ügyével, azt írták, „szemtanúk szerint szerdán többször is megütötte a rendőröket”, de ő ezt tagadja, és nem tudni, hogy a rendőrségnek lenne erre bármilyen bizonyítéka. A férfi egyébként a CEU-n tanul, azt mondja, szolidaritásból vett részt a tüntetésen. Szereti hazánkat, magyarul is tanul, amióta az országban van.

A múlt héten egyébként beszámolók szerint több olyan embert is bevittek a rendőrök, akik ott se voltak a tüntetéseken. Egy elfogott fiatal pedig hangfelvételt készített arról, ahogy a vele szemben intézkedő rendőrök cigányozva fenyegetik és alázzák. (Illusztráció: MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik