Belföld

Kaposvári újságnál állásvesztéssel járt a kormányellenes demonstráció megírásának ötlete

Objektív beszámolót akart írni a keddi kaposvári kormányellenes tüntetésről, ma már nem dolgozik a hely hírportálnál az a pályakezdő újságíró, aki történetét levélben juttatta el a Mérce.hu-hoz.

A 24.hu által is ellenőrzött információk szerint a somogyi megyeszékhelyen lezajlott 300 fős tüntetés miatt estére megvonták a KaposMost.hu-nál hírügyeletet teljesítő újságíró rendszerhozzáférését, aki ezután felmondott.

Az újságíró elmondása szerint csak a munkáját akarta végezni azzal, hogy beszámol a keddi kaposvári demonstrációról, amely az országos, rabszolgatörvény elleni tüntetéshullám részeként szerveződött.

Úgy gondoltam, hogy a KaposvárMost.hu hírportálnak – ami a MostMédiacsoport tagja, és aminek 30 ezer lájkolója van Facebookon, Kaposvár lakosságának a fele – kötelessége beszámolnia erről az eseményről.

– így indokolta szándékát főnökének tegnap reggel, aki azonban az újságíró elmondása szerint nem fogadta jól a javaslatát, ebből pedig egy elég hangos vita kerekedett.

Ez végül azzal zárult, hogy nem készülhet beszámoló a demonstrációról, vagy ha készül, akkor csakis azután, hogy azt megbeszélték a városvezetéssel, és különben sem adnának egy ilyen fontos és kényes témát egy olyan kezdőnek, mint amilyen a levelet küldő fiatal férfi.

Sőt, azt is megtiltották neki, hogy elmenjen a demonstrációra, mert az „szembemegy az újság és a cég álláspontjaival, és akkor valószínű, hogy nem kell tovább dolgoznia a szerkesztőségben”. A tüntetésre végül ennek ellenére elment az újságíró, majd – elmondása szerint a beszámoló megírásának szándéka nélkül –  visszaült a számítógép elé, hogy folytassa esti hírügyeletes munkáját, ám a szerver eközben egyszer csak ledobta a szerkesztőségi rendszerről. Az újságíró rögtön arra gyanakodott, hogy ez már a retorzió része, és mint írja, egy munkatársa kérdésére megerősítette, hogy a városvezetés – mint később kiderült a főszerkesztő beleegyezése nélkül – megvonta tőle a hozzáférést az oldal felületeihez, mert hátha valami meggondolatlan dolgot csinálna az oldallal.

A Most Médiacsoport és a hozzá tartozó KaposMost.hu egyébként épp a múlt héten tett közzé egy videót, amelyben a munkatársak a Télapó társaságában rappelve mutatkozhattak be a nagyközönségnek, és mondhatták el rímbe szedve szakmai ars poeticájukat.

A nyitóképen Szita Károly, Kaposvár polgármestere

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik