Belföld

Kukaborogatásért vitték be az Esti Kornél gitárosát, pedig állítja, ott sem volt a tüntetésen

Az Esti Kornél gitárosát, Horváth Kristófot is bevitték szerda éjszaka a rendőrök, írja a hvg.hu. A lapnak elmesélte, hogy egy baráti összejövetelről sétált hazafelé, amikor betért a Kisüzem vendéglátó egységbe. Látta, hogy ott is sok a rendőr, közelebb ment és csinált egy live videót. Egy rendőr ezt nehezményezte, és arra kérte, hogy tegye le a telefont. Ő ezt meg is tette, de az igazoltatást így sem úszta meg, sőt tájékoztatták, hogy beviszik a rendőrségre.

A praktikusan feltett kérdésekre, miszerint miért visznek el, hova, miért kell kikapcsolnom a telefont, kategorikusan agresszív és megfélemlítő válaszok jöttek. Konkrét információt semmiről nem kaptunk. Fogalmam sincs milyen személyi jogok illetnek meg egy ilyen esetben, de ha tudtam volna, akkor sem találtam volna egyenrangú beszélgetőpartnerekre a rendőrökkel

– emlékezett vissza a szerda estéjére Horváth Kristóf, akit a 11. kerületi rendőrkapitányságra vittek. A személyes dolgait elvették, telefonálnia sem lehetett, miközben fogalma nem volt, hogy miért van bent. Többször jelezte, hogy ki szeretne menni wc-re, illetve inna egy pohár vizet, de elmondása szerint 10-ből 9-szer még csak nem is válaszoltak a kérésére. Végül egyszer kiengedték mosdóba és ihatott egy pohár vizet is.

A zenészt kettőtől fél hétig tartották bent, később felvitték egy nyomozóhoz, akivel „minimum egy órát” beszélgetett. A végén kiderült, hogy garázdasággal vádolják, egészen pontosan azzal, hogy fél kettőkor a Szabadság téren kukákat borogatott.

Ez viszont szerinte nem igaz, ugyanis ott sem volt a tüntetésen. 

Fél hét után kiengedték, azt mondták neki, hogy majd értesítik, ha indul eljárás. Félni nem fél, mert tudja, hogy nem csinált semmit.

Az utóbbi napokban több hasonló történetet lehetett hallani, például ezt:

„Egy civil ruhás férfi megnézett, majd mondta, hogy vihetnek”
Tamást 42 óra után engedték ki, pedig elmondása szerint semmi rosszat nem tett. Édesanyja már eltűntként jelentette be a fiát.

Vagy ezt:

„Olyat rád verek, hogy beszakad a fejed. Megértetted?”
Titokban készített hangfelvételt egy tüntetésen őrizetbe vett egyetemista arról, hogyan beszélnek vele a rendőrök, miután egyikőjük fojtogatta.

(Fotó: Bielik István / 24.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik