Belföld

Schiffer: Az MTVA őrsége bűncselekményt követett el

Az MTVA fegyveres őrei hétfő reggel fizikai erőszakot alkalmazva toloncoltak ki két országgyűlési képviselőt a közszolgálati televízió épületéből. Hadházy Ákos és Szél Bernadett a vasárnap esti demonstráció idején lépett az MTVA központjának területére. A képviselői igazolványuk feljogosította őket a belépésre, ezért az őrszolgálat be is engedte őket.

Schiffer András ügyvéd, volt LMP-társelnök szerint az őrző-védők Hadházyékkal szemben hivatalos személy elleni erőszakot megvalósítva bűncselekményt követtek el.

Az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselő jogosult belépni a közintézményekbe, egészen addig, amíg a rendeltetésszerű működést nem akadályozza. Az őrök fellépését szabályozó vagyonvédelmi törvény viszont leszűkíti a fizikai erőszak alkalmazásának lehetőségét: csak azt a személyt lehet kidobni egy védett területről, aki jogosulatlanul tartózkodik ott, vagy ott tartózkodása közben valamilyen szabálysértést valósít meg. A két képviselő esetében egyik sem állt fenn, hiszen beengedték őket, jogszerűen tartózkodtak ott, és semmilyen szabálysértést sem követtek el.

A rendőrségnek kétszeresen is kötelessége lett volna fellépni – mondta el Schiffer. Egyrészt lépniük kellett volna a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt, másrészt a rendőrség látja el a fegyveres őrző-védő cégek törvényességi felügyeletét. Ezért, ha valamelyik működésével probléma van, közbe kellene lépniük.

Ráadásul az MTVA biztonságáért felelős fegyveres őrök kötelesek végrehajtani fegyveres a Belügyminisztérium utasításait. Az Index szerint az MTVA őrségparancsoka, Veres István 2011-ben készített egy prezentációt, amely a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján is megtalálható. Eszerint a tévés őrségnek a BM mellett az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemtől jövő utasításokat is el kell fogadniuk.

Az MTVA épületét saját fegyveres biztonsági őrsége (FBŐ) védi. Az őrök olyan egyenruhát viselnek, amely nagyban hasonlít a rendőrség által is használt formaruházat elemeihez. Az FBŐ szerepét nem láthatja el külsős őrzővédő cég. Bizonyos gazdasági és lakossági ellátás szempontjából fontos állami intézmények számára törvényi előírás, hogy saját fenntartású fegyveres biztonsági őrséget tartsanak fenn.

Kerestük Kiss Zoltán, a MTVA FBŐ-jének jelenlegi vezetőjét, de a parancsnoki telefont nem vették fel.

Délután viszont kiderült, hogy az őrök között mégis vannak olyanok, akik külsős cég alkalmazásában dolgoznak a tévészékházban. Tordai Bence videóközvetítésében jól kivehető, hogy néhányan Civil felirattal ellátott inget viselnek. Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. rengeteg közintézménynél nyert el őrzővédő feladatokat. Májusban például nettó 7400 millió forintot nyertek el egyetlen közbeszerzésen állami közlekedési vállalatok vagyonvédelmére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik