Belföld

A Belügyminisztériumból irányíthatják az állami televízió fegyveres őreit

A Belügyminisztériumból (BM), az Alkotmányvédelmi Hivatalból (AH), a Honvédelmi Minisztériumból (HM) és a Katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök. Vagyis, az, ami az állami televízió Kunigunda utcai székházában történt, a BM, az AH vagy a HM utasítására történt – szúrta ki az Index a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök honlapján is megtalálható dokumentumból.

Ezt a dokumentumot az MTVA őrségparancsoka, Veres István írta még 2011-ben. (Az MTVA-n belül dolgozó fegyveres őrök két jogszabály alapján járhatnak el. Az egyik a fegyveres biztonsági őrségről szóló 1997-es törvény, a másik egy hasonló, 1998-as rendelet.)

E szerint a fegyveres őrségnek végre kell hajtania a Honvédelmi Minisztérium Központi ügyeletéről érkező utasításokat, akárcsak a Belügyminisztérium ügyeletéről érkező utasításokat. De ugyanígy végre kell hajtaniuk azokat az utasításokat, amiket az Alkotmányvédelmi Hivatal ügyeletéről, esetleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főügyeletéről érkeznek.

Ez alapján tehát, ami hétfő reggel óta zajlik az MTVA-nál, az a Belügyminisztérium utasítására történhet, és nem magánakció. Vagyis Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők erőszakos kipenderítése a székházból nem az őrség döntése volt. 

Videón Hadházy Ákos és Szél Bernadett kipenderítése az állami televízióból
Az épület előtt várakozó rendőrök láthatóan semmit nem tettek.

Az MTVA azt állítja, hogy az ellenzéki képviselők jogsértést követtek el. Az ellenzék szerint a képviselőknek joguk lenne bemenni a közmédia épületébe, erőszakkal ezzel megakadályozni őket nem lehetne.

Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter (MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik