Belföld

Rekordot döntött az üres háziorvosi praxisok száma

Csekély javulás után idén december 1-jére 334-re nőtt a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai szerint. A tartósan betöltetlen praxisokban legalább fél éve nincsen orvos.

A friss összesítés szerint:

  • 75 betöltetlen gyermekorvosi praxis van.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, itt 44 praxis áll üresen.
  • Bácsszőlősön, Ibafán, Nemeskén és további 15 településen 2004 óta várnak háziorvosra.
  • Budapesten 9 gyermekorvosi és hét felnőtt háziorvosi praxis tartósan betöltetlen. A VIII. kerületben négy, a XX. kerületben három praxisból hiányzik orvos.

Húzza a kurzort a megye fölé:

Az eddigi legrosszabb időszak 2017 augusztusa volt, akkor 317 praxisban nem volt orvos. Idén áprilisra 308-ra csökkent a szám.

A háziorvosi rendszer annak ellenére mélyrepülésben van, hogy a kormány egy év alatt 2,34 milliárd forintot költött a betöltetlen praxisok vonzóbbá tételére. Nem teljesen eredménytelenül: a Magyar Idők korábbi cikke szerint 2017-ben 52, legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot töltöttek be, ráadásul a nagy érdeklődés miatt a felhasználható keretet 1,2 milliárd forintról 2,5 milliárd forintra növelték.

A praxispályázati rendszer döcögősen indult: sem 2015-ben, sem 2016-ban nem tudták felhasználni a teljes, 750 millió forintos keretet, 2017-ben azonban megduplázták az elnyerhető összegeket: a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési és praxisvásárlási támogatást is nyújt.

A számok tükrében egyértelmű, hogy a praxispályázatok csak tűzoltásnak tekinthetők. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ a 2015-ös évre vonatkozó, az egészségügy helyzetét bemutató elemzése szerint a háziorvosi körzetekben praktizálók átlagéletkora 57 év volt. A teljes létszám 42,2 százalékát a 60 éves vagy annál idősebb háziorvos tette ki. Az egyre több elhagyott praxis hátterében éppen az ő nyugdíjba vonulásuk állhat, azonban a praktizáló háziorvosok életkori statisztikáihoz egyelőre nem lehet hozzáférni.

A humánerőforrás-monitoring felmérés frissebb, a 2016-os és a 2017-es évre vonatkozó elemzései elkészültek, Kásler Miklós meg is kapta azokat, azonban a miniszter jóváhagyásáig nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat, amikből kiderülhetne, hogyan változott az alapellátás helyzete a szakorvosok életkora és területi megoszlásuk szempontjából.

Kiemelt kép: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik