Belföld

„Vagy vigyenek be, vagy engedjenek el, de ne tartsanak fogva az utcán!”

Ahogy azt a csütörtöki élő közvetítésünkben láthatták, a túlóratörvény elleni demonstráció úgy ért véget, hogy a tüntetőket a járdára szorítottak, és kis csoportokban körülzárták, igazoltatták őket. A rendőrség végül csak úgy engedte haza a tüntetőket, ha belemondták a nevüket a kamerába, ehhez az azonosításhoz viszont a TASZ szerint nincsen jogköre a rendőrségnek.

Az egyik ilyen körbezárt csoportban volt Zsille Sára is, aki lapunknak elmesélte, mi történt abban a másfél-két órában, amíg a rendőrök „fogva tartották” őket az utcán.

Éjfél körül indult el hazafelé a tüntetésről a 19 éves gimnazista lány, másnap iskolába kellett mennie, nem szeretett volna tovább maradni. Előtte volt egy nagyobb tömeg, de már nem akart csatlakozni hozzájuk. Villamossal ment volna, a 4-es, 6-osról viszont leszállították az embereket, a rendőrautók a síneken álltak. Gyalog kellett mennie, és egy idő után beérte a nagyobb tüntető csoportot.

Amikor a Király utcához értünk, a rendőrök körb zártak, beszorítottak minket, hirtelen egy kis körben találtam magam sok emberrel, tömeg volt. Mondtam a rendőröknek, hogy holnap iskolába kell mennem, de válaszra sem méltattak. Jeleztem nekik, hogy szívesen átadom az irataimat, de csak annyit reagáltak, hogy várjak türelemmel. Aztán egy óra után a tömeg egyre idegesebb lett, az egyik radikálisabb tüntető belekötött a barátomba, amikor pedig közéjük álltam, a férfi azt mondta nekem, nőként ne szóljak bele semmibe.

Zsille Sára ezek után a rendőrökhöz fordult, akik csak annyit reagáltak, hogy ezt a helyzetet ő vállalta, és csak magának köszönheti. Ekkor már ő is elvesztette a türelmét, és

megkérte a rendőröket, hogy vagy vigyék be, vagy engedjék el, de ne tartsák fogva éjjel egy órakor az utcán, jéghidegben.

Választ még mindig nem kapott, és arra a kérésére sem reagáltak, hogy igazolják magukat. Úgy körülbelül másfél óra után kiemelték őt a tömegből, igazoltatták, és neki is bele kellett mondania a nevét a kamerába.

Három rendőr állt körbe, egy csak nézett, a másik kettő pedig ismertette a jogaimat, majd megkérdezték, hogy elismerem-e, hogy szabálysértést követtem el. Mondtam, hogy nem, mire a rendőrök mondták, hogy jó, akkor elismertem. Mondtam, hogy nem, nem ismertem el, végül figyelembe vették, és rögzítették, hogy nem ismertem el.

Zsille Sára elmondása szerint kis a csoportjukban körülbelül negyvenen voltak,

ebből nagyjából öt volt az, aki radikálisabbnak nevezhető. De turistákat is simán körbezártak, akik az esti buliból próbáltak hazajutni. Engem végül másfél, két óra után engedtek haza. Fogalmam sincs, miért csinálták ezt a rendőrök, hogy mi volt a céljuk, de azt láttam rajtuk, hogy ők sem igazán tudják, mit miért tesznek.

Kiemelt képünk illusztrció: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik