Belföld

VDSZ: A Fidesz hazudik, cinikus és aljas

A szakszervezeti szövetség szerint a dolgozókat egyenként fogják megfélemlíteni, és túlmunkára kényszeríteni.

Pontokba szedve cáfolja a Fidesz túlóratörvénnyel kapcsolatos érveit Facebook-oldalán a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A szövetség szerint hazugság, hogy ezután is havonta kell kifizetni a túlórát. Mint írják, a dolgozók többsége munkaidőkeretben dolgozik, ami 36 hónap is lehet, ennek végén történik a túlóra elszámolása és kifizetése.

Az sem igaz, írják, hogy a dolgozók beleegyezése kell a túlórához. Jelenleg sem kell semmilyen beleegyezés 250 óráig, kollektív szerződés esetén lehetett 300 óra a felső határ. Mostantól a munkáltató „önkéntesen” aláírathatja a dolgozókkal, hogy 400 óra túlmunkát végeznek, de aki dolgozott már beosztottként, az tudja, mit jelent ez az „önkéntesség” – hívják fel a figyelmet.

Cinikusnak tartják, hogy a Fidesz azzal érvel, hogy az uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg. Ezt ugyanis sehol nem használják ki. Azt pedig aljas érvelésnek, hogy a kormánypárt szerint a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a munkáltató nélkülük is megegyezhet a dolgozóval.

A szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a Fidesznek köszönhetően a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni, és 400 órás túlmunkára kényszeríteni túlórapótlék emelése nélkül

– írják. Az pedig ugyancsak hazugság a szövetség szerint, hogy a munkahét továbbra is ötnapos lenne minden dolgozó számára, a 400 óra ugyanis nyolc órás munkanappal számolva pont ötven szombatot jelent. A Fidesz ismét cserben hagyja a dolgozókat – vélik.

Itt a FIDESZ állításainak cáfolata

Közzétette: VDSZ Szakszervezet – Federation of Chemical Workers of Hungary – 2018. december 13., csütörtök

Ajánlott videó

Olvasói sztorik