Belföld
Miskolc, 2013. augusztus 1.
Fogvatartottak ebédelnek a zárkában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Vajda János

Több mint hatvanan választották a börtönt Somogy megyében közérdekű munka helyett

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága átfogó vizsgálatot folytatott a közérdekű munka büntetések végrehajtásával és szabadságvesztésre történő átváltoztatásával kapcsolatban.

Somogy megyében szeptember végéig összesen 316 közérdekű munka büntetés végrehajtása fejeződött be, melynek 65 %-ában az elítéltek a büntetést ledolgozták. 62 esetben azonban a büntetés-végrehajtási bírónak a közérdekű munkát szabadságvesztésre kellett átváltoztatnia, mivel az elítéltek önhibájukból nem végezték el a büntetésként kirótt munkát.

A törvényi előírások szerint munkahelyként az elítélt lakcímén vagy tényleges tartózkodási helyén lévő, elsősorban a foglalkoztatói nyilvántartásban szereplő munkahelyet kell kijelölni, azonban ha egy adott településen nincs más munkahely, vagy az a foglalkoztatást nem vállalja, helyi önkormányzati szervek, ezek intézményei, illetve gazdálkodó szervezetei kötelesek a munkavégzés helyét biztosítani.

A vizsgálat megállapította, hogy a városok és nagyobb települések esetében több munkahely is rendelkezésre áll. Megyeszerte jellemző foglalkoztatók az állatvédő egyesületek, temetkezési vállalkozások, hátrányos helyzetűek megsegítésére létrejött alapítványok, egészségügyi intézmények, illetve hulladékkezeléssel foglalkozó társaságok. De az elítéltek foglalkoztatását vállalta már vadásztársaság és gyógyfürdő is.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a munkahely kijelölése a kisebb településeken problémát jelent, különös tekintettel arra, hogy a törvényi kötelezettségük ellenére számos polgármesteri hivatal elzárkózott az elítéltek foglalkoztatásától, ami azt eredményezte, hogy az elítéltnek a lakóhelyétől távol kellett a büntetést ledolgoznia.

A helyzet orvoslása érdekében a Somogy Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtási ügyészei több önkormányzat figyelmét is felhívták a törvénysértő gyakorlat megszüntetésére, melynek eredményeként az addig „vonakodó” polgármesteri hivatalok – az ügyészi felhívásnak eleget téve – vállalták az elítéltek foglalkoztatását.

A Somogy Megyei Főügyészség fellépése következtében több elítélt is lakóhelyén tudja teljesíteni a közérdekű munka büntetésben foglaltakat, így a kedvezőbb büntetési végrehajtási körülmények miatt remélhetőleg egyre kisebb számban kell az ügyészeknek a szabadságvesztésre átváltoztatásra indítványt tenniük.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.