Belföld

A kormány nem képes dönteni, mennyi legyen a minimálbér jövőre

A kormány nem döntött a szerdai ülésén róla, hogy jövőre mennyivel emelkedjen a minimálbér és a bérminimum. Márpedig a kormány kezében van a döntés, hiszen bérmegegyezés nem született:

Nincs megegyezés, a kormány mondja meg, mennyi lesz a béremelés
A cégek egy részénél jelentősen hátráltatja a megállapodást, hogy nincs még meg, mennyi lesz a szakmai minimálbér.

A csütörtöki kormányinfón is csak annyi hangzott el, hogy lesz minimálbér-emelés. De hogy mennyi, illetve hogy mikor döntenek róla, arról semmi.

A helyzet pikáns azért, mert a Magyar Szakszerevezeti Szövetség (MASzSz) elnökétől, Kordás Lászlótól úgy tudjuk, hogy a december 12-i volt az idei utolsó kormányülés, és a kormány nem kívánja már összehívni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) sem. Megkérdeztük a kormányszóvivőséget is, mikorra és milyen fórumon várható a döntés. Amint válasz érkezik, frissítünk.

Kordás László emlékezetett rá, egyszer már volt olyan, hogy csak december 29-én derült ki, mennyi lesz a következő évi emelés, de akkor nem szakadtak meg a tárgyalások, és aznap is volt egy utolsó Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülés. (Az OÉT volt a VKF elődje.) De idén nem lesz több VKF, és elvileg kormányülés sem.

Nem nagyon értem az egészet. Nem mi mondtuk azt, hogy nem akarunk tovább tárgyalni a VKF-en, hanem a kormány. Azt mondták, dönteni fognak, 12-én, mégsem döntöttek. Nem tudom, mire várnak még

– jegyezte meg.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fõvárosi Alkotmány utcában
Fotó:Szigetváry Zsolt / MTI

Égetően sürgős lenne

Nem csak a munkavállalók szeretnék tudni, mennyi lesz az emelés, hanem a munkáltatók is, hiszen nekik jövőre az alapján kell fizetniük a dolgozóikat. Különösen azokban az ágazatokban égető a kérdés, ahol a minimálbér, vagy a bérminimum még meghatározó tényező. Ott egyáltalán nem mindegy, hogy a következő évre szánt bértömegből mennyit visz el, hogy ráállnak a megemelt kötelező minimálbérre, illetve bérminimumra. És amennyit elvisz, azt nem tudják osztani a többi bérkategóriában az emelésre.

Számos ágazat sorsa erősen függ a kormány döntésétől. 

Mint írtuk, például a kereskedelemben is jelentősen hátráltatja a döntés hiánya a bértárgyalásokat.

Halottuk, az a hír terjeng minisztériumi forrásokra hivatkozva, hogy 150 ezer forint lehet a minimálbér, és 202 ezer forint a bérminimum. Kordás László ez csupán népi legenda, nem hangzott el ilyen szám a VKF-en, a kormány részéről meg pláne nem. Főleg hogy meglehetősen passzívan vettek részt a legutóbbi ülésen is.

FRISSÍTÉS:

A kormánytól arról érdeklődtünk, ha megvolt az utolsó kormányülés, és nem lesz több VKF, akkor milyen fórumon és mikor döntenek a minimálbérről, és mikor hirdetik ki. A válaszból ezt sajnos nem tudtuk meg.

Hollik István kormányszóvivő ezt írta megkeresésünkre:

Szeretném tájékoztatni, hogy a kormány célja, hogy a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek állapodjanak meg a minimálbéremelés mértékéről. Amennyiben nem tudnak megállapodni, a törvénynek megfelelően még idén, a kormány fog döntést hozni a minimálbérről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik