Belföld

Elutasították Simonka György panaszát

Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogát októberben függesztette fel az Országgyűlés. Az erről szóló, házelnöki értesítés az ügyészséghez november 12-én érkezett meg, amely után november 15-én kihallgatták a fideszes politikust. Simonka ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozás.

A politikus panasszal élt a gyanúsítás ellen. Polt Péter Legfőbb ügyész Harangozó Tamás, MSZP-s országgyűlési képviselőnek küldött válaszából kiderült, miként bírálták el Simonka panaszát, és hogy hol tart jelenleg az ügy.

Simonka György és védője által 2018 november közölt gyanúsítás ellen bejelentett panaszt a Legfőbb Ügyészség december ötödikén elutasította. A nyomozás folyamatban van, arról a kért további tájékoztatás megadása sértené a büntetőeljárás érdekeit

– közölte válaszában Polt Péter.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (a továbbiakban TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A termelői szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek.

Mivel Simonka tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, amelynek a gyanúsítás szerint az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan, európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Simonka azt állítja, hogy maga is csak elszenvedője volt az egésznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik