Belföld

Életfogytiglant kért az ügyész az érdi pedagógusok megölésével vádolt asszonyra

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyész arra a háromgyermekes érdi asszonyra, akit azzal vádolnak, hogy egy diótörő kalapáccsal agyonvert egy idős pedagógus házaspárt 2015 októberében.

Az orvosszakértő meghallgatásával és a vádbeszéddel folytatódott pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken annak az érdi nőnek a pere, akit egy, a nyolcvanas éveiben járó házaspár meggyilkolásával gyanúsítanak. A letartóztatásban lévő nőt bilincsben, farmerban és egy kapucnis sötét felsőben hozták a bíróságra. Családtagjai közül senki sem volt jelen az ítélethozatal előtti utolsó tárgyaláson. Pedig ügyvédje, Szepesi László szerint tartják a kapcsolatot védencével a szerettei.

H. Tünde az édesanyjával, élettársával, három közös gyermekükkel, valamint az élettársa édesanyjával lakott együtt a bűncselekmény előtt. A család nehéz anyagi körülmények között élt. A családnak sokmilliós hiteltartozása volt, és jelzálog az otthonukon. Egyre lejjebb csúsztak és az ismerőseiktől kért kölcsönökből próbálták meg fedezni a kiadásaikat. A nő mindent bevetett, hogy pénzt szerezzen. Olyasmiket állított, hogy azért kell neki a pénz, mert súlyos beteg az egyik gyereke.

Az asszony az élettársán keresztül ismerkedett meg a 81 és 83 éves, zárkózott életet élő pedagógus házaspárral. Mivel párja kiskora óta ismerte az idős tanárokat, ezért az asszony tudott arról, hogy a két nyugdíjasnak spórolt pénze van és viszonylag jó anyagi körülmények között él. Többször megpróbált tőlük pénzt kérni telefonon, de a két pedagógus nem adott kölcsön neki. Ennek leginkább az idős asszony volt az oka, aki lebeszélte a rendszeresen adakozó férjét arról, hogy pénzt adjon a nőnek. A vád szerint ekkor döntötte el a nő, hogy végez velük.

Az idős férfi és nő már 56 órája halott volt, amikor vérbe fagyott holttestükre rátaláltak a nyomozók. A lakást teljesen feldúlták, ezért minden jel arra utalt, hogy rablógyilkosság történt. H. Tünde több mint nyolc hónap elteltével került először a nyomozók látókörébe. Gyakorlatilag saját magát buktatta le azzal, hogy a lakás körül ólálkodott a helyszíneléskor és folyamatosan a gyilkosság részleteiről kérdezősködött. Egy ilyen alkalommal szólta el magát, hogy pár nappal korábban ő is megfordult az áldozatoknál. Mivel folyamatosan ellentmondásokba került, villámgyorsan gyanúsítottá vált tanúból. A 2016. júliusi kihallgatásán beismerő vallomást tett.

Azt állította, azért ment át az idős házaspárhoz, hogy egyeztessék a szőnyeg kitisztításának a részleteit. Ám amikor közölte az asszonnyal, hogy el akarja hagyni a gyerekei apját, akkor a nő szidni kezdte, amitől annyira dühös lett, hogy felkapta a kalapácsot és megölte.

H. Tünde erről így beszélt a vallomásában:

A kalapács a jobb kezemben volt. Azzal a feje irányába ütöttem, a nyaka közepénél találtam el. Térdre rogyott, nagyon kiabált. (…) Megmaradt bennem viszont, hogy folyamatosan kérdezgette: mit csinálsz?

A háromgyermekes asszony ezt követően még kilencszer sújtott le az idős nőre, majd hogy leplezze a bűncselekményt, végzett a konyhaasztalnál bóbiskoló, nagyothalló, látássérült férjével is.

Később visszavonta a beismerő vallomást, és azt állította, hogy presszió hatása alatt állt, csak azért ismerte be a gyilkosságokat, hogy megszüntessék vele szemben a legszigorúbb kényszerintézkedést. Ezt azzal cáfolta az ügyész, hogy az ügyvéd is ott volt a kihallgatása során. Azaz szó sem lehetett semmiféle kényszerről vagy nyomásgyakorlásról.

A szakértő meghallgatása. A szerző felvétele

A gyilkossággal gyanúsított nő többször is hiányzott a tárgyalásról arra hivatkozva, hogy súlyos beteg. A pénteki tárgyaláson kiderült, hogy milyen betegségben szenved.

Az orvosszakértő elmondta, hogy a testi és a pszichés betegségét is megvizsgálták H. Tündének. Elmondta, hogy az asszony korábban Lyme-kórban szenvedett, de ebből teljesen felépült. Neurológiai betegsége miatt azonban folyamatos gyógykezelésre szorul.

Szklerózis multiplex miatt szorul kezelésre. A börtöntűrő képességét azonban ez nem befolyásolja. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy milyen tünetei lesznek majd a betegségének 5-10 év múlva. Érdemi javulás nem várható

– magyarázta a szakértő, hozzátéve: végstádiumban akár teljes leépüléssel is járhat a kór.

Az ügyész perbeszédében elmondta, hogy semmilyen erőszakos behatolásnak nem volt nyoma, azaz H. Tündét vagy beengedték, vagy besurrant a lakásba. Az idős pár ugyanis még napközben is zárta a kaput. Az ügyész szerint H. Tünde szándékosan dúlta fel a lakást és dobálta szét az idős házaspár holmiját azért, hogy rablógyilkosság látszatát keltse.

H. Tünde egyértelműen a pénz miatt ölte meg az idős pedagógusokat – folytatta. Mindössze pár száz forint volt ugyanis a számláján. A helyszíni szemle során az összes házban lévő pénztárca üres volt. Azaz néhány ezer forintot biztosan magával vitt a brutális gyilkosság után. A gyilkos fegyver és a levetett ruhája sohasem került elő.

H. Tünde figyelmesen hallgatta és mindenfajta érzelemnyilvánítás nélkül végigjegyzetelte az ügyész által elmondottakat.

Egyedül akkor húzta fel csupán a szemöldökét, amikor az ügyész azt kezdte el ecsetelni, azért volt több ütés az asszonyon, mint a férjén, mert dühös volt rá azért, hogy lebeszélte a férjét arról, hogy pénzt adjon neki. Az idős férfit pedig csak azért ölte meg, hogy ne legyen tanúja a gyilkosságnak. Az ügyész szerint a férfi megölése miatt minősül igazán aljas indokúnak az emberölés.

Az ügyész a perbeszéde végén életfogytiglani fegyházbüntetést kért a nőre emberölés miatt. Az asszony higgadtan vette tudomásul, hogy ha a bíró a perbeszéddel egyező ítéletet hoz, akkor minimum 25 évig rács mögött marad.

Felkészítettem az ügyfelemet arra, hogy ilyen kemény büntetést fog kérni rá az ügyész. Ezért nem érte váratlanul

– mondta Szepesi László, a nő ügyvédje, aki elmondta, hogy a pár három gyermekére az édesapjuk vigyáz.

De folyamatosan tartják az anyjukkal a kapcsolatot. Az élettársa pedig segíti anyagilag amióta bekerült. Ügyfelem benti magatartása semmi kívánnivalót nem hagy maga után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik