Belföld

The Guardian: Orbán fokozatosan rájött, mit jelent az America First

A „CEU a Trump-korszak legutóbbi áldozata” címmel véleménycikket közölt a brit The Guardian az egyetem Bécsbe költözéséről.

Csak egyetlen ember van, aki végig értette a CEU-ügyet
A CEU ügyét szándékosan bonyolulttá tették, ez a kormánynak kedvez. A Fideszen belül is csak néhány szellemi műhely van, ahol az egészet átlátják. Most az egyik ilyet mutatjuk be.

Az írást jegyző Cas Mudde emlékeztetett rá, először történik meg, hogy egy EU-tagállam kiszorít az országából egy egyetemet.

Magyarország ezzel olyan autoriter országokhoz csatlakozott, mint Fehéroroszország, Oroszország és Törökország

– fogalmazott a szerző.

Mint írta, a tény, hogy Orbán Viktor már a századfordulón képes volt kellemetlen helyzetbe hozni a CEU-t, majd 2018-ban Magyarország elhagyására kényszerítette őket, pontosan mutatja azt a populista, radikális, jobboldali korszellemet, amit az amerikaiak Trump-korszaknak neveznek.

Cas Mudde szerint a legsokkolóbb az, hogy mindez az EU szívében történik.

Az európai integráció folyamata a fasizmus horrorára adott válasz volt. Az EU-t azért alapították, hogy Európa soha ne essen áldozatuk egy szélsőjobboldali hatalomnak. Ezért is várták Orbán kritikusai az EU-tól, hogy lépjenek közbe és védje meg a liberális demokráciát, ahelyett, hogy tovább támogatja az autoriter, kleptokratikus kormányt.

Hozzátette, az Európai Néppárt ma sokkal inkább Orbán Viktor pártja, mintsem Angela Merkelé, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Orbán egyik támogatója, Manfred Weber lesz a 2019-es EP-választásokon a párt csúcsjelöltje.

Azt is megjegyezte, hogy a CEU-ügy tökéletesen rávilágít Trump erkölcstelen America First politikájának hatásaira.

Két évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy az Amerikai Egyesült Államok elfogadja egy amerikai intézmény másik kormány általi bezáratását. Nem véletlen, hogy Orbán az első világvezetők között volt, aki támogatásáról biztosította a republikánusok jelöltjét, hiszen neheztel Hillary Clintonra, amiért külügyminiszterként rendszeresen kritizálta az autoriter intézkedéseit.

Europress/AFP/POOL/Stefan Rousseau

A The Guardian újságírója úgy látja, Orbán lassan de fokozatosan rájött, hogy az America First politika nem más szélsőjobboldali vezetők támogatását jelenti, hanem azt, hogy az USA már nem ellenzi az autoriter politikát.

Amíg nem szállsz nyíltan szembe Trumppal, addig azt csinálsz az országodban, amit akarsz. Trumpot nem érdekli, az amerikai kongresszus pedig túl elfoglalt az elnök kisebb és nagyobb botrányaival

– írta Cas Mudde.

Orbán kommunista propagandagépezetéről ír a The New York Times
Nem nagylelkű gesztus miatt mondtak le cégeikről a kormányközeli vállalkozók.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Ajánlott videó

Olvasói sztorik