Nagyvilág

„Magyarországról elűzve” – a CEU áttelepülésének visszhangja Ausztriában

Az osztrák politikusok pártállástól függetlenül örülnek az egyetem átköltözésének, a CEU szerintük Bécs tudományos és felsőoktatási pozícióit erősíti. Az osztrák médiában sokat foglalkoznak az Orbán-kormány és az egyetem vitájával, a köztévé szerint a magyar miniszterelnök „kiutálta” az intézményt.

„Magyarországról elűzve” – ezzel a felcímmel kommentálta az osztrák Kleine Zeitung honlapján a CEU-val kapcsolatos budapesti eseményeket. A főcím szerint a „Soros-főiskola” elhagyja Budapestet és „Bécsbe jön”. A lap bevezetőjében elitegyetemnek nevezi a CEU-t, amely „már nem érzi szívesen látottnak magát Budapesten.”

A cikk ismerteti, hogy az egyetem a Lex CEU-val indokolja a költözést, minthogy e törvény alapján 2019. január elsejétől nem vehet fel új hallgatókat. Ezután az egyetemet idézve leírják, hogy a CEU hiába igyekezett hónapok óta Magyarország feltételeit teljesíteni, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem áll érdekében a vonatkozó egyezményt megkötni.

A CEU-t Magyarországon arra „kényszerítették”, hogy elhagyja Budapestet, a szociáldemokrata párti bécsi polgármester, Michael Ludwig viszont örül a részleges Bécsbe költözésnek, írja a lap. „A CEU nem könnyen hozta meg a döntését Budapest elhagyásáról” – idézik a polgármestert, aki szerint ezért még fontosabb, hogy most az elismert egyetemet „szívélyes üdvözlettel” fogadják.

„Azért megy el a CEU, mert hagyjuk”
És azért, mert Habony, Soros és diktatúra. Tüntetőkkel beszélgettünk.

Bécs támogatja a CEU áttelepülését, hangsúlyozta Ludwig, a tárgyalások erről máris „nagyüzemben” folynak. Az osztrák főváros azt szeretné, hogy mind a tanárok, mind a diákok „jól startoljanak”náluk, a polgármester erről még hétfő este is tárgyalt a CEU illetékeseivel.

Michael Ludwig
Fotó: Georg Hochmuth /APA-PictureDesk / AFP

Az osztrák közszolgálati tévé, az ORF különböző adásaiban különböző hangnemben számolt be az eseményről. Amíg friss volt a hír, emocionálisabb felvezetések kísérték a CEU osztrák fővárosba településéről szóló beszámolókat. Délután, illetve kora este a regionális bécsi műsorban ez volt az első hír, de a későbbi híradásokban már nem volt az első három beszámoló között.

A délutáni műsorokban a magyar kormány ellenségképéről beszéltek a CEU és Soros György kapcsán. Sorost Orbán Viktor éles kritikusának minősítették, a magyar kormány szerintük ezért lehetetlenítette el egy új törvénnyel a CEU működését. Az ORF szerint Orbán Viktor heves támadásai után Sorosnak elege lett, és így sikerült „kiutálni” az egyetemet Magyarországról, erre aztán Bécs lecsapott.

Bár egyelőre csak átmeneti megoldást tudtak felkínálni a CEU új évfolyamainak – egyelőre nyolc helyszínről van szó –, 2023-24-től az Otto Wagner-kórház területén helyeznék el véglegesen az intézményt. Előbb azonban állami pénzből felújítják a létestíményt, amit aztán a CEU tartós bérletbe vehet, előreláthatólag 99 évre. Az első tanévben, jövő ősztől 500-700 hallgatót várnak Bécsbe.

Bécsben azok tanulnak majd, akik Amerikában elismert diplomát akarnak szerezni, de mint a CEU képviselője, Leon Botstein elmondta, az amerikai akkreditáció mellett osztrák akkreditációt is akar szerezni a CEU. Bár ez elvileg Ausztriában nem lenne szükséges, de így EU-pénzekre is pályázhat majd az egyetem – írja az ORF honlapja.

Leon Botstein amerikai karmester, a Bard College professzora Ž
Fotó—: Mohai Balá‡zs

Ha már az EU-nál tartunk, a Tiroler Tageszeitung (TT) című lap szerint az EU-bizottság a legerőteljesebb aggodalmának adott hangot a CEU részleges áttelepülésemiatt. Az újság idézi az EU-hatóság szóvivőjét, aki szerint a vonatkozó magyar törvény aránytalanul hátrányos helyzetbe hozza a külföldi egyetemeket, és ezt az EU-joggal összhangba kell hozni. Az EU-bizottság Magyarországot az ezért be is perelte, az ügyet a bíróság prirotásként kezeli – írja a TT.

„Soros Közép-európai Egyeteme Bécsbe jön” – ezzel a címmel jelent meg a Wiener Zeitung (WZ) beszámolója a költözésről. Ugyancsak kiemelik, hogy az osztrák politika mennyire lelkes a lépéstől, és a polgármester szívélyes üdvözlete mellett idézik Heinz Faßmann oktatási minisztert is, aki szerint

Bécs mint tudományos bázis felértékelődik a CEU odaköltözése által.

Ez a lap is megemlékezik a magyra kormánnyal folytatott huzavonárólé, majd megszóltatja Enyedi Zsolt rektorhelyettest, aki elmondta: „stabil feltételekre van szükségük”, ezért nem várhattak tovább a magyar kormányzati döntésre, amely a WZ szerint januárig is húzódhatott volna. A másik rektorhelyettes, Liviu Matei Bécsben viszont garanciát lát a biztonságos működésre, szerinte ugyanis az osztrák politika mindkét pólusa „tárt karokkal” várja az egyetemet.

Folytatódik a paranoid pusztítás kora
A CEU elüldözése mögött is volt számítás. Buta és aránytévesztő számítás.

A legfontosabb osztrák gazdasági lap, a Der Standard idézi Ignetieff rektor felháborodott nyilatkozatát, kiemelve, hogy

az amerikai intézményt egy olyan országból űzik el, amely az USA szövetségese, NATO-tagállam.

Ráadásul egy európai intézmény is a CEU, és ezt egy európai uniós tagállamból kényszerítik elköltözésre.

Megszólalt Bécs zöldpárti alpolgármestere,

Maria Vassilakou
Fotó: Hans Klaus Tech
APA-PictureDesk / AFP

is, aki ugyancsak üdvözölte a CEU Bécsbe költözését, mert az a város kutatási és felsőoktatási pozícióit erősíti tovább. A Der Standard – miután részletezi a magyar kormány és a CEU vitáját – idézi Fodor Éva CEU-rektorhelyettes korábbi nyilatkozatát is, miszerint a kormánynak nem érdeke, hogy gondolkodó embereket neveljen a CEU, és ezek a gondolkodó emberek olyan véleményeket hangoztassanak, amelyekkel a kormány tagjai nem értenek egyet.

Egy másik cikkében a Der Standard azt emeli ki, hogy egy „Top-Uni”, azaz egy top egyetem kényszerült elköltözni „Orbán Budapestjéről” – ez a cikk még kedden reggel is a lap címoldalán volt olvasható.

A legtekintélyesebb osztrák napilap, a Die Presse internetes verziójának címoldalán, vezető anyagként hozta hétfő délután a CEU átköltözéséről szóló hírt. Estére eltűnt a címlapról az írás, amely azonban még kedd hajnalban is a második legtöbet kommentált cikk volt. A hír szerint a CEU kurzusainak négyötödét telepíti át az osztrák fővárosba, ennyi ugyanis az amerikai akkreditációjú képzések aránya Így a kurzusok egyötöde Budapesten marad, s a magyar fővárosban a CEU tisztán magyar felsőoktatási intézménnyé alakul át.  A lap hangsúlyozza azonban, hogy ez az optimista verzió, csak reménykednek abban a CEU illetékesei, hogy ennyiben folytathatják magyarországi tevékenységüket.

„Nem vagyunk menekültek” – idézi még Michael Ignatieffet a Die Presse, utalva arra, hogy a rektor szerint az intézménynek komoly ambíciói vannak az osztrák fővárosban.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik