Belföld

Munkahelyén verték halálra Jánost

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés miatt emelt vádat az ellen az 51 éves férfivel szemben, aki tavaly novemberben egy szóváltás után úgy hanyatt lökte a kollégáját, hogy súlyos koponyasérüléseket szenvedett. Az eszméletlen Jánost több óra elteltével azzal vitték haza, hogy túl sokat ivott. A sértett bántalmazásáról tudó három munkatársnak segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell felelnie.

A tiszaalpári férfi egy helyi festőműhelyben dolgozott együtt az 51 éves vádlottal, akivel a délután folyamán bort fogyasztottak és láthatóan ittas állapotban kerültek. Este 8 óra körül a két férfi között vita támadt, amelynek tanúja volt a műhelybe belépő 45 éves másik vádlott, aki emiatt közéjük állt. Távozása után azonban az 51 éves férfi ököllel úgy megütötte a kollégáját, hogy hanyatt esett és elvesztette az eszméletét.

Az esés hangját meghallotta a 45 éves kollégájuk, visszafordult és a földön fekvő, eszméletlen állapotban lévő kollégájára vizet locsolva megpróbálta magához téríteni, de a férfi nem reagált. A műhelybe ekkor belépő 43 éves kollégáját arra kérte, hogy ne beszéljen az esetről senkinek.

A két idősebb munkás ezután kivitte az eszméletlen kollégáját az udvarra abban bízva, hogy a hideg levegőtől majd felébred. János azonban nem tért magához, ezért a kollégái visszafektették a padlóra és tovább folytatták a munkát. Később a 38 éves biztonsági őr – a büntető ügy negyedik vádlottja – is meggyőződött arról, hogy a dolgozót  valóban bántalmazta a kollégája és eszméletlen állapotban van. Ennek ellenére visszament a portára azzal, hogy műszak végén a munkásnak a saját lábán kell elhagynia az üzem területét.

A két idősebb munkás este 10 óra körül egy kézikocsiba fektetve kivitte az ájult kollégáját az üzemből és autóval hazaszállították. A feleségének, Vilmának azt mondták, hogy férje nagyon sok alkoholt ivott és „kiütötte magát”.

A felesége az RTL Klubnak azt mondta, hogy  csak azért hívott orvost és mentőt, mert a kollégái szerint részeg volt és ezért vitték haza eszméletlen állapotban. Ahogy kinyitották a kocsiajtót, a férfi két lába kizuhant a kocsiból. Vilma ekkor olyan sokkot kapott, hogy megkérte férje kollégáit, segítsenek bevinni őt a lakásba, hogy valamit csináljanak vele.

Az jutott eszébe, hogy vigyék be a fürdőszobába és megpróbálja a fejét hideg víz alá tenni. Egy hirtelen ötlettől vezérelve arra kérte lányát, hogy készítsenek felvételt Jánosról, mert ilyen állapotban még soha nem látták. A férfi semmire nem reagált, elernyedt testtel, mozdulatlanul feküdt a fürdőkád mellett.

János kollégája ezzel egy időben azt hajtogatta, hogy nem kell neki orvos, csak egy kiadós alvás. A másik kolléga sem tudta, hogy mi lehet a baja.

Vilma hiába hívta az ügyeletes orvost, az nem ment ki hozzájuk, azt tanácsolták neki, hívja a mentőt, és ezt meg is tette. Vércukrot mértek nála, azt mondták, az rendben van, de arra nem jöttek rá, miért volt ilyen állapotban, hiszen még alkoholszaga sem volt. Kérdezték a feleségét, hogy fejsérülést nem vett-e észre rajta. A nő erre elmondta, hogy mikor mosdatta Jánost, látott a homlokán egy dudort.

A férfi a kecskeméti kórházba került, a sürgősségin négy órán át várakoztak, mire az ügyeletes orvos közölte velük, hogy a férfinak olyan súlyos koponyasérülése van, hogy életmentő műtétet kell rajta végrehajtani, mert ököl nagyságú vérömleny keletkezett a koponyájában, ami elnyomta az agytörzset.

János hónapokig volt kómában. Életét az elvégzett idegsebészeti koponyaműtét, majd az azt követő több műtéti beavatkozás ellenére sem lehetett megmenteni.

Az ügyészség szerint az 51 éves vádlottnak számolnia kellett azzal, hogy az ittas állapotban lévő férfi a bántalmazás miatt a betonra hanyatt esve akár halálos sérülést szenvedhet el. A jelenlévő munkatársak pedig szintén tisztában voltak azzal, hogy az eszméletlen kollégájuk orvosi segítségre szorul.

Az ügyészség az 51 éves, büntetlen előéletű férfit halált okozó testi sértés bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Három munkatársának segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell felelnie. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik