Belföld

Novák Katalin rosszalja, ha egy nő egyedül vállal gyereket

Novák Katalin, a kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Baló György vendége volt az RTL Klub  műsorában, ahol többek között a nemzeti konzultációt tárgyalták ki, hogy aztán kiderüljön: ha családról és gyereknevelésről van szó, a konzervatív, „családbarát” kormány képviselői egészen hajmeresztő dolgokat tudnak mondani.

Novák Katalin azt fejtegette, hogy:

 Mostanában, mintha megfordulna ez a logika, és nem a gyermek oldaláról közelítünk. Nem azt mondjuk, hogy a gyermeknek mennyiben van joga ahhoz, hogy szerető édesanya és édesapa mellett nőjön föl. Ez mintegy olyan joggá vált, az, hogy gyerekem legyen, hogy nekem legyen gyerekem, mint felnőttnek, nem a gyermeknek ahhoz, hogy szerető szülei legyenek, hogy megváltozni látszik ez a típusú logika

– a műsorvezető erre megjegyezte, hogy valamit nagyon kerülget, nem akar kimondani, és megkérte az államtitkárt, hogy fogalmazzon egyenesen. Erre az államtitkár a következőt mondta:

Rengeteg ilyen helyzet lehet. Az, hogy valaki azt gondolja egyedülállóként, hogy neki joga van ahhoz, anélkül, hogy lenne párja, neki joga van ahhoz, hogy neki gyereke legyen, és ezt a jogot vívja ki magának, az a gyermek oldaláról megközelítve megfosztja a gyermeket attól, hogy neki édesanyja és édesapja legyen. Ez szerintem egy olyan helyzet, amikor a gyermeknek az érdekét kell védenünk.

Baló rákérdezett, hogy akkor egy egyedülálló édesanyának nem is lehet gyereke? Novák Katalin erre már óvatosabban azt felelte, hogy szerinte az, hogy egy egyedülálló nő egyedül vállaljon gyermeket, az más helyzet, mint amikor valakivel közösen vállal, de később szétválnak a szülők. Az államtitkár egyébként a válásokat is visszacsinálná, de legalábbis együttműködésre kényszerítené az elvált szülőket a gyereknevelés terén.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik