Belföld

21 apró lakásban és irodában tűnt el 40 milliárd forint közpénz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legutóbbi adatai szerint 1549 olyan vállalat működik Magyarországon, amelynek adótartozása meghaladja a 100 millió forintot. Ezeknek a negyede, közel négyszáz cég pedig mindössze 21 címre van bejelentve — írta meg a G7.  A NAV tehát

kevesebb mint két tucat lakásban és kisebb irodában keres legalább 40 milliárd, de valószínűleg ennél is sokkal több adópénzt, jellemzően hiába.

A 21 cím ugyanis többségében lakásokat vagy kisebb irodákat rejt, amelyekben papíron több száz, sőt több ezer vállalkozás működik. Valójában ezek a cégek fizikailag nincsenek a helyszínen, egy székhelyszolgáltató vállalkozás szolgáltatásait veszik igénybe. Ezek a cégek lehetővé teszik, hogy más vállalkozások, amelyeknek nincsen székhelyük vagy nem akarnak a postával bajlódni, az ő címüket adják meg székhelynek.

A székhelyszolgáltatással a tisztességes vállalkozások mellett sok csaló cég próbál meg egy időre a szektor szolgáltatásait kihasználva eltűnni a hatóságok szeme elől. Az említett 21 címre közel 20 ezer vállalat van bejelentve, és ez csak a töredéke a teljes piacnak.

A 21 iroda és lakás nem az összes adócsaló-paradicsom, ezek csak azok a címek, amelyeket legalább tíz NAV-listán szereplő vállalat adott meg székhelynek. Ezen kívül még nagyjából 60 olyan cím van, ahol minimum három adótartozót tartanak nyilván, és ezek többségén szintén székhelyszolgáltatók üzemelnek. Az összes komolyabb adótartozást összehozó vállalkozás nagyjából akár 40 százaléka is ilyen ingatlanban lehet bejegyezve.

A G7 cikke szerint miközben országos szinten az összes vállalkozás kevesebb, mint 0,3 százaléka tartozik 100 millió forintot meghaladó összeggel az adóhatóságnak, addig a 21 említett címre bejelentett vállalkozások közül minden ötvenedik ilyen.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik