Belföld

Adócsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

A borsodi banda az államnak 1 milliárd 165 milliós kárt okozott.

Az áfacsaló bűnszervezetet a napokban fülelték le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A banda 1 milliárd 165 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek

Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt – közölte a NAV sajtóreferense. Kovács Dorina tudatta, a gyanú szerint egy borsod megyei cégcsoport vezetője komoly bevételei eltitkolására cégláncolatos bűnszervezetet működtetett.

A szokásos szisztéma szerint úgynevezett „bukó társaságok” állították ki a fiktív számlákat, amelyeket a ténylegesen működők a könyvelésükben felhasználtek, így áfabevallásaikban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentették. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket el is utalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt készpénzben felvették.

A pénzügyi nyomozók mintegy húsz helyszínen gyűjtöttek bizonyítékokat és zároltak vagyontárgyakat az okozott adóhiány fedezetének biztosítására. A gyanúsítottaknál tartott házkutatásoknál lefoglaltak készpénzt, járműveket, a bűnszervezet tevékenységébe bevont társaságok bankszámláit. Ezeken túl zár alá került a gyanúsítottak és érintett cégek ingatlanvagyona és hat érintett társaság jegyzett alaptőkéje.

Az így biztosított vagyoni érték összesen 1 milliárd 25 millió forint, azaz kis híján azonos a teljes vagyoni hátránnyal. A NAV négy férfit gyanúsítottként hallgatott ki költségvetési csalás miatt, tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik