Belföld

Nem lesz kilencéves az általános iskola

A kormány kihátrált a nulladik évfolyam bevezetéséből.

Az Eduline azt írja, az új Nemzeti alaptanterv (Nat) átdolgozott tervezetéből kikerült az a rész, amely bevezette volna az óvoda és általános iskola közötti előkészítő évfolyamot. Ez ellen több szakmai szervezet tiltakozott, a szaktárca pedig arról tájékoztatta a Civil Közoktatási Platformot, hogy „a felkészítő évfolyam terve kikerült a dokumentumból”.

Az óvoda-iskola átmenetet az érésben és fejlődésben késést mutató gyermekek számára az óvoda utolsó éve és az alapfokú képzés első nevelési-oktatási szakaszának kezdete (1. évfolyam) közé illesztett, az iskola pedagógiai programjában rögzített felkészítő évfolyam hivatott biztosítani.

Ez a mondat került ki a tervezetből, miután a Csépe Valéria (képünkön)  vezette csoport a beérkezett vélemények alapján átdolgozta a javaslatot, amely alapján a kodifikációs eljárás elindulhat.

Ez egy gyerekközpontú tanterv, csak a politika el ne rontsa
Megjelenése után rögtön nekiesett a szakma, és a lapunknak nyilatkozó szakértők sem értenek mindenben egyet, de abban igen, hogy az új alaptanterv tervezetében munka és szív is van.

A nulladik évfolyam egyébként nem lett volna kötelező, a szülő dönthette volna el, szüksége van-e gyermekének arra, hogy egy éven át erősítse azokat a készségeket, amelyek az iskolai tanuláshoz majd kellenek.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület úgy reagált a kezdeményezésre, hogy az előkészítő évfolyam ötlete figyelmen kívül hagyja a gyerekek érdekeit, nekik

valódi sokkot jelentene, ha a megszokott környezetéből (az óvodából, ahová három éve jár) kiszakítva próbálnák őt az iskolára felkészíteni.

A kilencosztályos iskola bevezetése körüli vita évek óta tart. Palkovics László – még oktatási államtitkárként – a kilencéves általános iskolát már 2019-től be akarta vezetni.

"Teljes őrület", hogy két év alatt keresztülverjék a kilencosztályos általános iskolát
Bár a miniszter szerint szakmai konszenzus van, a szakszervezeti vezető szerint a tanárokat senki nem kérdezte meg erről. Egyelőre azt sem tudni, hogy egy évvel később érettségiznek-e majd a gyerekek.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik