Belföld

M. Richárd megpróbálta lefizetni a rendőröket, hogy befolyásolja a nyomozást

Nemcsak a házi őrizet szabályait szegte meg M. Richárd, de a rendőröket is megpróbálta megvesztegetni, hogy visszakapja a jogosítványát és befolyásolja a Dózsa György úti baleset miatti büntetőügyet. Ez derül ki a Fővárosi Törvényszék legfrissebb közleményéből.

M. Richárd vezetői engedélyét Budapest Főváros Kormányhivatala ideiglenesen visszavonta. M. Richárd viszont nem nyugodott bele és vissza akarta szerezni a jogosítványát. A törvényszék szerint kapcsolatba került egy személlyel, aki vállalta, hogy elintézi neki, hogy anélkül kapja vissza a vezetői engedélyét, hogy az ehhez szükséges feltételeket személyesen teljesítenie kellene.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint anyagi ellentételezés fejében M. Richárd mentesülni kívánt a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. A jogosítványa visszaszerzése ügyében segítséget felajánló személy kapcsolatba került egy másik személlyel, aki azt a látszatot keltette, hogy egy, a büntetőeljárásra rálátással és ráhatással bíró rendőrt jogtalan előnnyel befolyásolni képes.

A két személy megállapodott abban, hogy 1,2 millió forint ellenében a Dózsa György úti közúti baleset miatt indult nyomozás végkimenetelét, valamint a visszavont vezetői engedély visszaadását ezen rendőr, hivatali helyzetével visszaélve, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó M. R. számára kedvezően befolyásolni.

Azt beszélték meg, hogy 800 ezer forintot adnak majd a rendőrnek a maradékot pedig elosztják. M. Richárd végül 300 ezer forintot adott az egyiknek, aki ebből juttatott a megállapodásban résztvevő másik személynek, abban a hiszemben, hogy azt a pénzt a rendőrnek fogja továbbítani. Az illető azonban nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, és a pénzt saját céljaira fordította. Magyarul M. Richárd a bizonyítás meghiúsításának érdekében más személyt jogellenesen befolyásolt.

M. Richárd novemberben több alkalommal, az orvosi kezelésére történő oda- és visszautazása során engedély nélkül megjelent egy budapesti étteremben és ott tartózkodott. A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait. Úgy ítélték meg, hogy a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított esetében kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatóak.

A védelem álláspontja szerint a letartóztatás előzménye az volt, hogy a gyanúsított súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban számos alkalommal kapott az ügyészségtől részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól azért, hogy orvosi kezelésekre menjen. Kifogásolták többek közt, hogy a hatóságok miért csak most vették őrizetbe, amikor tudomásuk volt arról, hogy korábban is megállt a saját éttermében, amikor hazafelé ment az orvostól. Az újabb gyanúsítást röviden kommentálja a védelem.

A letartóztatás másik alapja, hogy gyanúsítottal szemben újabb bűncselekmény miatt gyanúsítást közöltek. Anélkül, hogy ezt az újabb bűncselekményt kommentálnánk, annyit el kívánunk mondani, hogy ezzel a cselekménnyel terheltet 2018. november 20. napján gyanúsították meg, tehát egy nappal mostani őrizetbe vétele után. Ezt a cselekményt a gyanú szerint terhelt közel másfél éve, de még jóval a Dózsa György úti baleset miatti meggyanúsítása előtt követte el – ha egyáltalán elkövette. Vajon mi indokolta a nyomozóhatóság és ügyészség részéről, hogy éppen most gyanúsították meg M. Richárdot ezzel a közel másfél évvel ezelőtti cselekménnyel?

– írják. A védelem házi őrizet megsértésével kapcsolatos reagálását itt olvashatják.

A balesetben két család élete ment tönkre. Az egyik áldozat egy 37 éves kisgyerekes apuka volt, a másik pedig egy 24 éves egyetemista fiú, aki a tanulmányai befejezése után családot szeretett volna alapítani szerelmével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik