Belföld

Befogadta őket a gyengénlátó férfi, mégis kifosztották

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik kifosztották a jószívű szállásadójukat.

A megállapított tényállás szerint először az I. rendű vádlott, majd néhány hónapos eltéréssel annak nővére, a II. rendű vádlott lakott szívességből a sértettnél. Mindketten jól eligazodtak az otthonában és azt is tudták, hogy a férfi látása annyira rossz, hogy gyakran csak beszédhangjuk alapján tudta megkülönböztetni az embereket.

Miután az I. rendű vádlott kapcsolata megromlott a férfival el kellett költöznie tőle. Az I. rendű vádlott ezt nagyon nehezen fogadta, így 2016 júliusától egészen novemberéig többször is megjelent a házánál és veszekedett vele. De az is előfordult, hogy kővel dobálta meg a ház egyik ablakát, illetve késsel, vascsővel fenyegette a házban élőket. A nem várt „látogatásoknak” rendszerint a rendőrség vetett véget.

Az I. rendű vádlott két alkalommal csak azért ment el a férfihoz, hogy a gyenge látását kihasználva elhozzon tőle, amit tud. Egy augusztusi napon bemászott az ablakon és élelmiszereket lopott.

A II. rendű vádlott két évvel ezelőtt költözött el sértettől. A költözés közben az I. rendű vádlott ismét elment a férfi házához és amíg nővére a bútorait pakolta, ő több fordulóban 2 mázsa tűzifát hozott el a házból. A II. rendű vádlott hiába látta mi történik, nem avatkozott közbe, nem szólt a látássérült férfinak. Az okozott kár több, mint 6 ezer forint volt.

A járásbíróság kifosztás, magánlaksértés, garázdaság és zaklatás miatt 4 év 6 hónap fegyházra ítélte az elkövetőt. A II. rendű vádlottat kifosztás és lopás miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.A büntetés kiszabása során a járásbíróság enyhítő körülményként vette figyelemebe a férfinak okozott kár csekély mértékét. Ugyanakkor súlyosabbnak ítélte azt, hogy a tettesek a tettükkel több bűncselekményt is megvalósítottak. A bíróság ítélete nem jogerős, a büntetőügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik