Belföld

Bértárgyalások: minimálbér felett szerény emelés várható

Mielőbbi szochó-csökkentésre, és a cafeteria visszavágásának újragondolására lenne szükség.

Minimálbér felett csak visszafogott béremelésekre lehet számítani jövőre – írja az mfor.hu, amely a munkaadók, munkavállalók és a kormányzat közt zajló bértárgyalások állásáról számol be.

A munkavállalók 13-15, a munkaadók egy számjegyű minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak. Abban viszont egyetértenek, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adónak már januárban csökkennie kellene, szemben a kormány által lebegtetett júliussal. Azt is elvárják a kormánytól, hogy tartsa meg a béren kívüli juttatások legnépszerűbb elemeinek kedvezményes adózását, noha épp a legutóbbi egyeztetés napján fogadta el a parlament az őszi adócsomagot, amely nem változtatott azon, hogy a jövő év elejétől munkabér szerint adóznak ezek a juttatások.

A munkaadók azért is sürgetik a szochó mielőbbi csökkentését és a cafeteriával kapcsolatos kormányzati álláspont felülvizsgálatát, mert a béren kívüli juttatások nettó értékének megőrzése olyan terhet jelentene számukra, mintha a szochó 3-4 százalékkal emelkedne. Ha nem lesz változás, akkor a jövő évre hivatalosan tervezett 3 százalékos infláció felett csak kis mértékben emelkedhetnek a minimálbérek.

A munkavállalói oldal javaslata szerint a költségvetési törvényben szereplő átlagos 8,8 százalékos bruttó béremelésről kellene megállapodni a feleknek. Ez viszont a szakszervezetek által javasolt 13-15 százalékos minimálbér-emelést figyelembe véve azt jelentené, hogy a magasabb bérszinteken csak visszafogott emelésre nyílna mód – elég lenne az átlag eléréséhez, ha 5-6 százalékkal kapnak többet a nagyobb fizetésért dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik