Gazdaság

Minimálbér-emelés: sarokba szorítják-e a kormányt?

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Úgy tűnik, kőkemény patthelyzet alakult ki a jövő évi bérekről, a minimálbér- és bérminimum-emelésről szóló tárgyalásokon, ami semelyik félnek nem jó. És az is világos, hogy a munkáltatói érdekképviseletek, illetve a szakszervezetek álláspontja sokkal közelebb van egymáshoz, mint a kormányé az övékhez – derül ki az Mfor.hu cikkéből.

  • A munkavállalók két számjegyű jövő évi béremelést szeretnének, valamint a béren kívüli juttatások rendszerének visszaállítását is követelik.
  • A munkáltatók szerint csak akkor lehet szó érdemi minimálbér-emelésről, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) már januártól csökken 2 százalékkal. Ellenkező esetben csak egy számjegyű emelésben lennének benne.
  • A kormány pedig sem a szocho, sem a cafeteria kérdésében nem akar engedni.

Fennáll tehát annak veszélye, hogy a munkavállalók érdemi béremeléstől esnek el. A munkáltatók a rájuk jutó közterhek csökkenését látják veszélyben. A kormány pedig nem tudja folytatni az intenzív béremelésre alapozott, belső fogyasztást serkentő gazdaságpolitikáját. Szóval tényleg senkinek nem jó, ha nem közelednek az álláspontok.

Úgy tűnik, a munkavállalók és a munkaadók paktumot kötnének, mert mindkét oldal úgy látja, a bértárgyalások sikeres lezárásának két előfeltétele van, az egyik a szochó januári csökkentése, a másik a munkáltatói juttatásoknál bizonyos elemek visszaemelése a kedvezőbb adózás alá.

Valakinek tehát engednie kell, mert megállapodás hiányában a kormány saját hatáskörben határoz a minimálbérről.

Szeptemberben még elég jó esély látszott arra, hogy 150 ezer forint legyen a minimálbér, december elejére derülhet ki, valóban így lesz-e:

Tényleg 150 ezer forint fölé mehet a minimálbér
Az egy számjegyű személyi jövedelemadó is előkerülhet a bértárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik