Gazdaság
minimálbér (Array)

Minimálbér-emelés: sarokba szorítják-e a kormányt?

24.hu
24.hu

2018. 10. 31. 09:38

Korábban a témában:

Úgy tűnik, kőkemény patthelyzet alakult ki a jövő évi bérekről, a minimálbér- és bérminimum-emelésről szóló tárgyalásokon, ami semelyik félnek nem jó. És az is világos, hogy a munkáltatói érdekképviseletek, illetve a szakszervezetek álláspontja sokkal közelebb van egymáshoz, mint a kormányé az övékhez – derül ki az Mfor.hu cikkéből.

  • A munkavállalók két számjegyű jövő évi béremelést szeretnének, valamint a béren kívüli juttatások rendszerének visszaállítását is követelik.
  • A munkáltatók szerint csak akkor lehet szó érdemi minimálbér-emelésről, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) már januártól csökken 2 százalékkal. Ellenkező esetben csak egy számjegyű emelésben lennének benne.
  • A kormány pedig sem a szocho, sem a cafeteria kérdésében nem akar engedni.

Fennáll tehát annak veszélye, hogy a munkavállalók érdemi béremeléstől esnek el. A munkáltatók a rájuk jutó közterhek csökkenését látják veszélyben. A kormány pedig nem tudja folytatni az intenzív béremelésre alapozott, belső fogyasztást serkentő gazdaságpolitikáját. Szóval tényleg senkinek nem jó, ha nem közelednek az álláspontok.

Úgy tűnik, a munkavállalók és a munkaadók paktumot kötnének, mert mindkét oldal úgy látja, a bértárgyalások sikeres lezárásának két előfeltétele van, az egyik a szochó januári csökkentése, a másik a munkáltatói juttatásoknál bizonyos elemek visszaemelése a kedvezőbb adózás alá.

Valakinek tehát engednie kell, mert megállapodás hiányában a kormány saját hatáskörben határoz a minimálbérről.

Szeptemberben még elég jó esély látszott arra, hogy 150 ezer forint legyen a minimálbér, december elejére derülhet ki, valóban így lesz-e:

Budapest, 2016. szeptember 10.
Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Tényleg 150 ezer forint fölé mehet a minimálbér
Az egy számjegyű személyi jövedelemadó is előkerülhet a bértárgyalásokon.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.