Belföld

A macedón 1TV szerint Orbánnál bujkálhat Gruevszki

Az első éjszakát egy ötcsillagos hotelben tölthette.

Magyarországon van a szkopjei 1TV stábja, azt próbálják kideríteni, hol tartózkodik Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten kér menedéket. A tévécsatorna értesülései szerint az első éjszakát az ötcsillagos budapesti Corinthia Hotelben töltötte, azóta Orbán Viktor házában tartózkodhat.

Az 1TV arról is beszámolt, hogy a macedón hatóságok egymásra mutogatnak abban a kérdésben, hogyan hagyhatta el az országot Gruevszki, akinek útleveleit korábban elkobozta a bíróság, és miért nem volt őrizetben, amikor több ügyben is vádat emeltek ellene.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter azt mondta, a rendőrség csak bírósági határozat alapján cselekedhet, anélkül arra sem volt lehetőség, hogy megfigyelés alatt tartsák Gruevszkit. A macedón büntetőbíróság elnöke viszont közölte, hogy a rendőrség az ügyészség utasítására is cselekedhet, és saját hatáskörben járhat el, ha bűncselekményt kell megelőzni, vagy meg kell akadályozni, hogy egy útlevéllel nem rendelkező személy illegálisan elhagyja az országot.

Az ügyészség nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem kérték Gruevszki őrizetbe vételét. Igaz, korábban a választási csalás gyanúja miatt indított Titanic-ügyben kérték ezt, de akkor a bíróság úgy döntött, hogy elég, ha bevonják a politikus útlevelét.

Szpaszovszki elárulta, hogy miután hiába keresték Gruevszkit, járműellenőrzéseket és megerősített rendőri jelenlétet rendeltek el Szkopjéban és a határátkelőknél. A volt miniszterelnököt egyébként személyi védelem illette meg, de a belügyminiszter szerint ez nem jelentett 24 órás védelmet, a rá vigyázó rendőrök utoljára november 8-án, este 11 órakor hagyták el otthonát.

A Titanic-ügyben egyébként szerdán tartana újabb tárgyalást a bíróság, de kérdéses, hogy ezt megtartják-e Gruevszki távollétében. (Fotó: MTI / Európai Néppárt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik