Közélet

Két macedón politikust is őrizetbe vettek, nehogy ők is megszökjenek az országból

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból –közölte értesülését a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Mindkét politikus Nikola Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

Mile Janakieszkit és Kiril Bozsinovszkit kedd este fogták el, mert minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan meg akartak szökni Macedóniából. Hozzátette: a korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nem csak az útlevelét kobozzák el, hanem harminc napos előzetes letartóztatásba helyezik.

Orbán sajtófőnöke parádés válaszban tagadta, hogy a miniszterelnöknél tartózkodik Nikola Gruevszki
Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon van a szkopjei 1TV stábja, akik azt próbálják kideríteni, hol tartózkodik Nikola Gruevszki volt macedón

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter – miután megerősítést kapott a magyar belügyi szervektől arról, hogy a volt miniszterelnök valóban Magyarországon tartózkodik – bejelentette, Szkopje Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Budapesttől. Azt is elmondta, hogy Gruevszkinek nincs útlevele, ezért biztos, hogy illegálisan távozott Macedóniából. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik