Belföld

Két hónap alatt 41,3 milliárdot szórtak ki migrációs feladatokra Pintérék

Jelenleg is érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, könnyebben, gyorsabban lehet a közpénzt elkölteni.

A Belügyminisztérium friss, a kormány honlapjára feltöltött szerződéslistája a tárca szeptemberi és októberi kifizetéseit részletezi. Eszerint a legköltségesebb tétel a migrációval kapcsolatos feladatok támogatása, erre összesen csaknem 40 milliárd forintot osztottak ki:

  • 36 milliárd 605,8 millió forintot kapott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a migrációval kapcsolatos feladatok ellátására, 2018 II. félévére. További 3,5 milliárdot is megítéltek az ORFK-nak, szintén migrációs tevékenységre, de nem részletezték a két tétel felhasználása közötti különbséget.
  • A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) 464 milliót kapott 2018 II. félévére, migrációs feladatok támogatása jogcímen, 270 milliót pedig a migrációs feladatokkal összefüggésben az IJR (Intelligens Jelző Rendszer) üzemeltetésére.
  • 112 millió forint jutott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának a migrációval kapcsolatos feladatok támogatására, az év második felében.
  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat pedig 70,3 millió forinthoz jutott.

Az mfor.hu összesítése szerint a tömeges bevándorlás kezelésére minden eddiginél több pénzt költött a kormány tavaly: bár 2017-re a kormány mindössze 100 millió forintot terveztek be a kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor, az elköltött összeg ennek sokszorosa, 155,1 milliárd forint volt. 2018-ra nagy nagyvonalúbban kalkuláltak: összesen 75 milliárdot forint szerepel az idei költségvetés vonatkozó sorában. Ebből eredetileg 50 milliárd jutott volna Pintér Sándor minisztériumához. Októberben, a Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány jóváhagyta, hogy „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez” kapcsolódó feladatok megvalósítása miatt a Belügyminisztérium legfeljebb 24 milliárd forinttal túllépje az erre vonatkozó keretét.

Bár a police.hu oldalon folyamatosan nyomon követhető statisztikai adatok szerint egész augusztusban összesen 13 illegális bevándorlót fogtak el, a kormány szeptemberben meghosszabbította „Magyarország biztonsága és határvédelme érdekében” az ország egész területére elrendelt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ami 2019 márciusáig érvényben van.

A rendkívüli törvényi állapot a migrációs feladatok, fejlesztések elvégzésére gyorsítva, közbeszerzés nélkül is lehetőséget ad. Ilyen keretek között került az okoskerítés üzemeltetése 6,5 milliárd forintos áron egy egykori fideszes polgármesterjelölt cégéhez, ami korábban a rendszer kiépítésében is részt vállalt, 2,7 milliárd forintért.

Fideszes polgármesterjelölt cége működteti az „okoskerítést” 6,5 milliárdért
A rendszer kiépítésében is részt vett a vállalat, amely tavaly 2,7 milliárd forint nyereséget fialt.

Kiemelt kép: Beliczay László /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik