Belföld

Fideszes polgármesterjelölt cége működteti az „okoskerítést” 6,5 milliárdért

A rendszer kiépítésében is részt vett a vállalat, amely tavaly 2,7 milliárd forint nyereséget fialt.

Fideszes kötődésű politikus cége működteti 2023 végéig a déli határkerítés jelzőrendszerét, 6 milliárd 543 millió forintért – írja az Átlátszó. A Metalcom Zrt. tulajdonosa Bozó Zoltán, aki a kormánypárt szentesi polgármesterjelöltje volt 2014-ben, de alulmaradt a baloldali jelölttel szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint szeptember 28-án kötötték meg a szerződést, a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló” kormányrendelet alapján.

Emlékeztetnek: korábban ez a cég építette a rendszer működéséhez szükséges gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, és ugyanők tervezték meg, valamint kivitelezték a jelzőrendszert 16 milliárdért. 2016-ban a Metalcom 7,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 663 millió forint adózott eredményt ért el, tavaly 18,6 milliárd forint árbevétel mellett 2,7 milliárd forint volt az adózott nyereség.

A cégben Bozón kívül részvényes Mendelényi Dániel is, aki 2011-ben magyar-kínai kormánybiztos volt, majd utazó nagykövet lett. (Illusztráció: MTI / Sóki Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik