Belföld

Két hete függesztették fel Simonka mentelmi jogát, de az ügyészség hivatalosan még nem tud róla

Október 29-én, azaz éppen két hete az Országgyűlés 163 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül megszavazta azt az indítványt, amely alapján felfüggesztették Simonka György fideszes képviselő mentelmi jogát. A kormánypárti politikus ellen komplett vádiratot fogalmazott meg a Legfőbb Ügyészség, s az országgyűlés döntése értelmében már nincs akadálya, hogy gyanúsítottként hallgassák ki bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatti nyomozásban.

Csakhogy Simonkát nem hallgatták ki, ugyanis az ügyészség hivatalosan nem kapott értesítést a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Először múlt héten kerestük meg a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) arról érdeklődve, hogy kihallgatták-e már a politikust. Akkor azt írták:

Egy közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személlyel szemben azt követően lehet a büntetőeljárást lefolytatni, miután a mentelmi jog felfüggesztéséről hozott határozatáról az Országgyűlés hivatalosan értesíti a Legfőbb Ügyészséget.

Hétfőn újra érdeklődtünk a KNYF-nél, mire azt közölték, hogy múlt heti válaszukhoz képest „kommunikálható fejlemény nem történt”. Tehát a jelek szerint két hét alatt nem sikerült az ügyészséget tájékoztatni a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Pedig Simonka György jelentkezett is az ügyészségnél, a Facebook-oldalán ugyanis azt írta, hogy meg akarja védeni az igazát, ezért azonnal jelentkezett is a hatóságoknál:

készen állok arra, hogy megjelenjek és minden kérdésre válaszoljak. Természetes, hogy az általam egyébként nagyon fontosnak tartott és tisztelt sajtó útján nem kívánok e tekintetben semminemű üzenetet közvetíteni.

– írta.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Mint írták, a politikus meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Hiába a nyomozás, Simonkáék gond nélkül égethették az uniós pénzeket
Brüsszeli milliárdok érkeztek Békés megyébe, a fideszes képviselő környezetébe. Az ügyészség a jelek szerint csak egy részüket vizsgálta eddig.

Az ügyészség szerint Simonka György országgyűlési képviselő cselekménye:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.