Belföld

Még azt is eldönti iskolázottságunk, hogy mit gondolunk a klímavédelemről

A klímaváltozást kísérő szokatlan és rendkívüli időjárási jelenségek ellenére a magyarok kevéssé érzik úgy, hogy maguk is tehetnek az éghajlat átalakulása ellen – írja a G7. A lap kutatáseredményeket vizsgált, hogy kiderüljön, mely társadalmi csoportok érzékenyebbek a problémára idehaza.

Érdekesség, hogy területi különbségek is mutatkoznak, azaz a Nyugat-Dunántúlon észak-európai szintet közelít a felelősségérzet mértéke, miközben a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon alacsony az érdeklődés a klímaváltozás iránt. 

Ugyanakkor a leglényegesebb különbséget az iskolázottság mutatja. Az alacsony iskolázottságúak sokkal kevésbé tartják magukat felelősnek a környezetükért, mint a magasabb végzettségűek.  Igaz, a magyar diplomások érzékenysége is elmarad az európai átlagtól.

A lap cikke felhívja a figyelmet arra, az iskolázottság számos változó miatt még erősebben is befolyásolja a klímaváltozással kapcsolatos attitűdöket, mert a magasabb végzettség többnyire jobb megélhetéssel jár, és ez összefügg az internetezés gyakoriságával is.

Kiemelt kép: Amos Gumulira / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik