Belföld

Letartóztattak két szegedi férfit emberkereskedelem és pénzmosás miatt

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 11. 10. 15:32

A Szegedi Járásbíróság két embert is letartóztatott abból a lányokat futtató bűnbandából, akiket egy összehangolt akció keretében fogtak el pár nappal ezelőtt Szegeden. A bíróság másik két gyanúsított esetében távoltartást rendelt el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) emberkereskedelem és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást J. Lajos 38 éves szegedi lakos és társai ellen. A nyomozás adatai szerint a férfi bizonyíthatóan legalább nyolc éve prostituáltként foglalkoztatott egy szegedi lányt Hollandiában, Dániában és Izlandon. A megkeresett pénz nagy részét vagy egészét elvette a prostituálttól és ebből fedezte saját és családja megélhetését.

A nyomozás további adatai szerint J. Lajosnak tudomása volt arról, hogy barátja, a 38 éves P. Mihály szegedi lakos egy másik lányt, hasonlóan kizsákmányol és prostituáltként dolgoztat. Amikor P. Mihálynak egy korábban kiszabott jogerős ítélet miatt börtönbe kellett vonulnia, másfél évre barátjára bízta az általa futtatott lány irányítását és felügyeletét, amit J. Lajos átvett. Ezt a nőt is Izlandra szállította, ahol a bűntársa által meghatározottak szerint megszervezte a prostituált lakhatását, aki szintén nem tarthatta meg az általa megkeresett pénzt.

A nyomozás adatai szerint J. Lajos egyik rokona, J. Mária közreműködött abban, hogy J. Lajos az illegális jövedelmet ingatlanokba fektesse, valamint az is megállapítható volt, hogy P. Mihály felesége több alkalommal vett fel a prostitúcióból származó összegeket.

A KR NNI munkatársai kedden több szegedi helyszínen összehangolt akciót tartottak. Ennek köszönhetően elfogták a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható négy személyt, valamint kutatásokat tartottak a hozzájuk köthető ingatlanokban. Az akció alkalmával a rendőrök nagy mennyiségű készpénzt, ékszereket, több személygépkocsit, informatikai és telekommunikációs eszközöket, valamint a bűncselekményhez köthető dokumentumokat foglaltak le, és öt szegedi ingatlant, illetve azok haszonélvezeti jogát vették zár alá. A gyanú szerint egyikük mintegy 90 millió forintot szerzett meg az egyik kiszolgáltatott helyzetben lévő lánytól.

A két férfi vonatkozásában üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem miatt, valamint egyikük esetében pénzmosás bűntette miatt is, míg a velük hozzátartozói viszonyban levő másik két gyanúsított vonatkozásában pénzmosás bűntette miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a kényszerintézkedések elrendelését.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a két férfi gyanúsított által megvalósulni látszó bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, magas büntetési tétellel fenyegetettek, így feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. De attól is tartani lehet, hogy a gyanúsítottak megnehezítenék az eljárás vagy újabb bűncselekményeket követnének el, ezért a letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A másik két gyanúsított esetében viszont az enyhébb kényszerintézkedés is elég. A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette. A gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így azok nem emelkedtek jogerőre. A távoltartást elrendelő végzéseket mindenki tudomásul vette, így az jogerős.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.