Belföld

Vízumgyár? Ki se hallgatták Kiss Szilárdot

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 11. 09. 13:51

A kenőpénz meg korábban volt. Hárman is kérdezték Polt Pétert arról, miért szüntették meg a volt agrárattasé elleni eljárást.

Három ellenzéki képviselőt is nagyon meglepett a döntés, ezért rá is kérdeztek, különböző stílusban a legfőbb ügyésznél.

Mesterházy Attila tárgyszerűen: „Miért szüntették meg a Kiss Szilárd elleni nyomozást?”

A szocialista politikus felidézte, Kiss Szilárd kétszer bukott meg a  nemzetbiztonsági átvilágításon, nagy tételben intéztetett vízumokat orosz prostituáltaknak, bűnözőknek, üzletelt Tarsoly Csabával, egy orosz bíróság pedig 80 ezer euró kenőpénzt fizettetett vele vissza egy üzletembernek, mert a beígért vízumokat nem szállította le.

A magyar rendőrség a bírósági végzést képtelen volt beszerezni, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a meghívóleveleket, amiket Kiss több mint 5800 vízumhoz kiadott, leselejtezte. Egy magyar  konzul azt vallotta, német diplomáciai források jelezték hivatalosan Kiss Szilárd visszaéléseit, a német külügyminisztériumot sem keresték.

Ungár Péter sugallva: „Mindent megtett az ügyészség Kiss Szilárd ügyében?”

Az LMP politikusa szerint nem. Ő is kiemelte a 80 ezer eurós kenőpénz ügyét, illetve a német diplomácia jelzéseit.

Vadai Ágnes ironikusan: „Ön szerint Kiss Szilárd röhögés nélkül ki tudja mondani ötször egymás után azt, hogy az ügyészség a közérdek védelmezője?”

A DK politikusa Polt Pétert emlékeztette rá, hogy az Alaptörvény szerint mi a legfőbb ügyész és az ügyészség feladata, majd arra kérdezett rá, miért nem tesznek eleget ennek, miért nem üldözik a
a Fidesz-közeli emberek által elkövetett bűncselekményeket.

Polt Péter sablonválaszt adott a három képviselőnek, bár Vadai Ágnesnek megjegyezte, véleménye kommentálása nem a  feladata.

A legfőbb ügyész jelezte: a hivatali visszaélés és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozott.

Gyanúsítottként senkit nem hallgattak ki.

Polt Péter szerint a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján nem volt megállapítható bűncselekmény, az orosz bíróság végzése pedig a vizsgált időszak előtti eseményekre vonatkozott. Az orosz üzletember 2014-ben beadott vízumkérelmét elutasították. .

Budapest, 2013. szeptember 17.
Kiss Szilárd moszkvai mezõgazdasági attasé, Ilja Sesztakov orosz mezõgazdasági miniszterhelyettes, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Tóth Katalin, az agrártárca parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára és Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke (b-j) a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett magyar-orosz mezõgazdasági üzleti fórum megnyitóján 2013. szeptember 17-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Megszüntették a vízumgyáros Kiss Szilárd elleni nyomozást
A magyar ügyészségek nem voltak képesek bizonyítékokat gyűjteni külföldről.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.