Nagyvilág

Megszüntették a vízumgyáros Kiss Szilárd elleni nyomozást

Megszüntették a vízumokat több ezres tételben prostituáltaknak és orosz bűnözőknek kijáró Kiss Szilárd volt agrárattasé elleni eljárást

– írta Facebookon az ügyet több cikkben felgöngyölítő Panyi Szabolcs. Az újságíró posztja szerint ebben nincs semmi meglepetés.

Kiss többek között arról vált nevezetessé, hogy a moszkvai nagykövetség konzuli osztályát lényegében vízumgyárként működtette: ezerszám intézte oroszoknak a schengeni vízumokat, olyanoknak is, akik semmilyen szinten nem voltak átvilágítva, és egyértelműen alvilági figurák.

A IV. és XV. kerületi ügyészség úgy indokolta a nyomozás lezárását, hogy „a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése” a Kiss-ügyben.

Az újságíró posztjából kiderül, hogy „egy Dubrovin nevű orosz üzletember beperelte Kiss Szilárdot, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy szerezzen be vízumokat a barátainak, Kiss a pénzt lenyúlta, de az ígért vízumokat nem szállította le.” Az orosz bírósági végzés szerint a kenőpénzt Kissnek vissza kellett fizetnie.

A nyomozás során a magyar rendőrség ezt az orosz bírósági végzést valamiért képtelen volt beszerezni.

Panyi megjegyzi, hogy ez a sztori eléggé hasonlít ahhoz, amikor kiderült, hogy „Mészáros Lőrincnek közös orosz cége van Kiss Szilárddal, azonban Mészáros felcsúti polgármesterként ezt nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, pedig kellett volna, így ott is született feljelentés. Az ügyészség ugyanezt játszotta el, orosz cégadatbázisok vagy az orosz statisztikai hivatal helyett egy olyan magyar adatbázisban nem találta meg a céget, amiben nem is kell szerepelnie”.

Panyi Szabolcs két további furcsaságot is megemlít, amelyek alapján úgy tűnik, hogy a magyar hatóságok és a külügyminisztérium egyáltalán nem erőltették meg magukat azért, hogy sikeres legyen a Kiss Szilárd elleni nyomozás:

  • „egy magyar konzul hiába vallotta, hogy a németek is hivatalosan szóltak nekik a visszaélésekről (valaki 700 eurót fizetett egy vízumért), a német külügyet sem keresték meg a magyar hatóságok a nyomozás során”,
  • „a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat a meghívóleveleket, amiket Kiss Szilárd több mint 5800 vízumhoz kiadott, és bizonyítékok lehettek volna, egyszerűen leselejtezte.”

Kiemelt kép: Kiss Szilárd moszkvai mezőgazdasági attasé, Ilja Sesztakov orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Tóth Katalin, az agrártárca parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke (b-j) a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórum megnyitóján 2013. szeptember 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik