Belföld
Pusztaszer, 2014. július 2.
Rendőrök helyszínelnek a pusztaszeri repülőtéren 2014. július 2-án egy kisrepülőgép mellett, amely manőver közben elsodort egy 18 éves nőt. A fiatal nőt a repülőgép egyik kereke találta fejen, életveszélyes sérüléseket szenvedett.
MTI Fotó: Donka Ferenc

Mégsem kell börtönbe mennie annak a vicceskedő pilótának, aki elsodort egy lányt Pusztaszeren

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 11. 09. 12:01

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság T. J. vádlottal szemben légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette miatti büntetőügyben meghozott elsőfokú ítéletét akként, hogy a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát enyhítette, annak végrehajtását felfüggesztette, illetve a vádlottal szemben közügyektől eltiltás kiszabását mellőzte.

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében nem jogerősen bűnösnek mondta ki a vádlottat légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettében, ezért 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 5 év légi jármű vezetésétől eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon jogerőre emelkedett ítélet tényállásának lényege szerint a pilóta az általa szervezett táboroztatás során az egyik diák részére tanárai és diáktársai megbízásából sétarepülést tartott a tulajdonát képző magánrepülőtéren, a szintén tulajdonát képző motoros vitorlázó repülőgéppel.

A sétarepülés előtt a vádlott engedélyezte a diákok és a tanárok részére, hogy a repülés alatt a repülőtér területén a szélzsák közelében tartózkodjanak, hogy a gép utasának integethessenek. A felszállást követően a pilóta a repülőtéren tartózkodó személyek feje fölött közvetlen közelükben úgynevezett „áthúzást” hajtott végre azért, hogy az ott tartózkodó személyeket „megviccelje”. Ezen manőver során a csoportban tartózkodó személyekhez olyan közel haladt el, hogy néhányan leguggoltak, illetve elfutottak, mivel testi épségüket az alacsonyan szálló gép közvetlenül veszélyeztette.

Ezen manőver után a vádlott a repülőgépet visszafordította, majd azzal ismételten ereszkedni kezdett és a korábban már megijedt sértettek feje fölött újabb „áthúzást” hajtott végre, melynek során a szárny alatt lévő mankókerékkel az egyik lány fejének ütközött, aki az ütés következtében a földre zuhant.
A baleset következtében a 18 éves lány életveszélyes sérülést szenvedett.

A pilóta a légi közlekedési szabályok szándékos megszegésével a repülőtéren tartózkodó 21 fő kiskorú személy életét és testi épségét szándékosan, közvetlenül veszélyeztette.

A másodfokú bíróság az ügyben megtartott nyilvános ülés eredményéhez képest úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárást a szükséges körben lefolytatta, helyesen állapította meg a pilóta büntetőjogi felelősségét, cselekményét a törvénynek megfelelően minősítette.

A törvényszék figyelemmel a vádlott közel negyven éves kifogástalan légi közlekedési gyakorlatára, büntetlen előéletre és az eljárás elhúzódására is lehetőséget látott az alkalmazott joghátrány enyhítésére, így a pilótával  szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 2 évre enyhítette, annak végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, illetve a vádlottal szemben közügyektől eltiltás kiszabását mellőzte.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.