Belföld

Hat és fél évet kapott a nyolc év után lebukó pancser patikarabló

A férfi még nyolc évvel ezelőtt kísérelt meg kirabolni egy zuglói gyógyszertárat. 2010. december 23-án nappal bement az egyik kerületi gyógyszertárba, és a nyitva tartás felől érdeklődött, majd távozott. Nem sokkal zárás előtt a vádlott visszament a gyógyszertárba, ekkor már a korábban beszerzett pisztollyal.

A férfi az egyik pénztárhoz lépett és kért egy doboz C-vitamint. Miközben az alkalmazott beütötte a termék árát a pénztárgépbe, a vádlott elővette a nála lévő, valódinak látszó fegyvert, és a bevételt követelte. A gyógyszerész azonban nem engedelmeskedett, hanem megnyomta a pánik gombot. Ezután megszólalt a szomszéd irodában is a telefon. Az alkalmazott közölte a most 43 éves férfival, hogy felveszi, majd átment a szomszéd helyiségbe.

Mialatt a sértett telefonált, a vádlott pénz nélkül, káromkodva elhagyta a gyógyszertárat, az elkövetéskor viselt kabátot, sapkát, kesztyűt azonban a helyszín közelében hátrahagyta. Mint utólag kiderült, ez lett a veszte, Az ismeretlen tettes miatt felfüggesztett nyomozás bizonyítékait ugyanis a rendőrök idén újra megvizsgálták, és az ekkor elvégzett DNS vizsgálat eredményt hozott; a helyszínen hagyott tárgyakról biztosított minta egyezést állapított meg a vádlott DNS -profiljával.

Az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva, a XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a bűncselekményt beismerő terhelttel egyezség megkötését kezdeményezte. A terhelt és védője pedig elfogadta a kerületi ügyészség által megállapított feltételeket. Azaz tudomásul vette, és elfogadta az ügyészség által kezdeményezett 6 év 6 hónap fegyházbüntetést.

A bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság megállapította, hogy az egyezség jóváhagyásának feltételei fennállnak, így azt jóváhagyja, és azzal azonos tartalommal nyomban ítéletet hozott; eszerint a vádlottat 6 év 6 hónap fegyházra ítélte, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik