Belföld

Az LMP azt szeretné, ha a parlamentben is megszavaznák a fideszesek, hogy elfogadják a liberális demokráciát

Az Európai Néppárt eheti kongresszusán szavaznak majd arról a határozati javaslatról, amellyel az EPP hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett. A Fideszpártcsaládja ezzel egyszerre akarja színvallásra kényszeríteni Orbánékat, és megüzenni, hogy a pluralizmus, a diszkrimináció tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás és a férfiak és nők közötti egyenlőség pártján állnak.

Liberális békát nyelethet le Orbánnal az Európai Néppárt
Az uniós pártszövetség nyilatkozattervezete élesen szembemegy mindennel, amit a magyar miniszterelnök mostanában nyilatkozott.

A határozat szövege felhívja a Néppárt tagjait, hogy tiszteljék, védelmezzék és mozdítsák elő ezeket az elveket és értékeket, tegyenek hitet a demokrácia, a jogállamiság és a szociális piacgazdaság mellett.

Ezt a határozatot feltehetően megszavazzák majd a fideszesek is, hogy ne legyen balhé a Néppártban az EP-választási kampány előtt. Másrészt semmilyen kötelező hatállyal nem bír a határozat a Fideszre nézve, úgyhogy nem is kockáztatnak semmit  a megszavazással.

Az LMP viszont az Európai Néppárt határozati javaslatával azonos tartalmú dokumentumot terjeszt az Országgyűlés elé. Mint közleményükben írják, szerintük a dokumentumot a Néppárt azért terjeszti elő, hogy Orbán Viktor egyértelműen állást foglaljon a jogállamiság és az európai értékek tisztelete ügyében.

Az ellenzéki párt közleménye szerint ha a szöveg az Országgyűlés elé kerül, mindenképpen meg kell nyilvánulniuk a fideszeseknek.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik