Belföld

Az állami kukaholding visszavonta a Zöld Híd engedélyét

Október 31-i, azonnali hatállyal visszavonta a Zöld Híd  B.I.G.G Nonprofit Kft. megfelelőségi engedélyét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding – olvasható az NKHV tájékoztatásában, melyet az Index vett észre.

Az indok, hogy a Zöld Híd

nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére.

Az NHKV ezért arra kéri az önkormányzatokat, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek adott megfelelőségi véleményt a kukaholding.

Megírtuk, két éve, hogy felállt az állami kukaholding és minden elromlott, azóta sok helyen még mindig nem jó a számlázás, az állami kukaholding meg nagy csúszásokkal, ha egyáltalán fizet a munkát elvégző cégeknek. Több cég nem is bírta ki ezt, hétfőn hivatalosan is összeomlott a szemétszállítás azzal, hogy az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a kelleténél kevesebb pénzt kaptak.

Nem is olyan lassan betemeti a szemét a fél országot
Leállt a zöldhulladék begyűjtése 116 településen az őszi lombhullás kellős közepén, már a főváros utcáin is hetekig parkol a szelektív hulladék.

A Zöld Híd sajtóközleményben reagált az állami kukaholding lépésére, melyet szó szerint idézünk:

A Zöld Híd BIGG Nkft. és annak tulajdonosi testülete, az ÉKPN Önkormányzati Társulás körül kialakult helyzetről nyújtunk rövid, tényszerű és új információkat is tartalmazó tájékoztatást. Az alábbi közleményben foglalt minden állításunkat dokumentumokkal tudjuk bizonyítani és kérés, igény esetén ezeket a dokumentumot be is tudjuk mutatni.

• A Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Október végére világossá vált, hogy az NHKV Zrt. nem fog forrást biztosítani, a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás kényszerűen leállt, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei. Nem leállították, hanem leállt. A katasztrófavédelem bevonását az ellátási területen élők érdekében maga a Zöld Híd BIGG Nkft. kezdeményezte.
• Mik a bizonyítékok a tudatosságra? A Zöld Híd jobb likviditási helyzetben volt most, mint 2017 végén, amikor jóval nagyobb összeggel konszolidálta a céget az NHKV. Most gyakorlatilag megszüntették a kommunikációt mind az ügyvezetéssel, mind pedig a társulás elnökségével. Elhúzták a negyedéves elszámolásokat, azokat felszólításra, a szükséghelyzet kialakulásának idején adták ki egyszerre úgy, hogy gyakorlatilag likvid adósságba fordították a társaságot. Többszöri kérésünk ellenére érdemi műszaki, logisztikai támogatást nem nyújtottak. A szükséghelyzet elrendelését követően viszont azonnal érkezett 11 darab autó Gödöllőre és az NHKV Zrt. emberei személyesen is megjelentek ugyanitt. Szeptember-október folyamán öt alkalommal hívtuk őket egyeztetésre, egyszer sem jöttek el. Október második felében célzottan jelent meg Gödöllő környékén a Közlekedési Felügyelet, akiknek a Zöld Híd járműveit kellett ellenőrizniük. Az ellenőrök az elmúlt években hulladékszállító járművet ugyanis soha nem vontak ellenőrzés alá.
• Az ellehetetlenítési folyamat része a Zöld Híd megfelelőségi véleményének (nem hatósági engedélyeinek) azonnali visszavonása. A megfelelőségi véleményt 2018. július 20-án adta ki az NHKV – ezt vonta most vissza arra hivatkozva, hogy nem tudjuk ellátni a feladatunkat és a Katasztrófavédelemnek kellett beavatkozni.
• A történések nem reálgazdasági folyamat, hanem durva és felelőtlen politikai játszma részei, amely helyzetet a legkevésbé a Zöld Híd vezetői és dolgozói okozták – bármennyire is szeretné ezt láttatni a kormánypárti média. A Zöld Híd 2010 óta a drámai fejlesztési forráselvonások ellenére is zavartalanul ellátta közszolgáltatását. Az események láncolata, köztük a megfelelőségi nyilatkozat – a november 5-i tanácsülés előtti – türelmetlen visszavonása egyértelműen mutatja, hogy a Zöld Híd BIGG Nkft. közszolgáltatói körből történő kivezetése nem szakmai, hanem politikai döntés.
• Gazdasági racionalitás csupán három eheti eseményből olvasható ki.
o A kormány október harmincadikán döntött a hulladékgazdálkodásnak biztosítandó 26,5 milliárd forintról a 2018-as év konszolidálásra. Ez a nyílt beismerése annak, amiről a Zöld Híd Programban mindig is beszéltünk: évek óta forráshiányos a hulladékgazdálkodás.
o Schmidt Jenő, Tab Fideszes polgármestere a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a napokban nyilatkozott, hogy az ő számításaik szerint évi 40 milliárd hiányzik a rendszerből és ennek felelősét nyíltan, szakmai korrektséggel meg is nevezte.
o Tarlós István Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy a közötte és a Miniszterelnök úr közötti megállapodásban benne van, hogy a főváros visszakapja az FKF Zrt-t és visszakapja a számlakiállítás jogát is. Amennyiben a Zöld Híd is visszakaphatná ugyanezen jogokat, akkor különösebb támogatás nélkül tudna a rendszer működni 116 településen – ahogy korábban is működött.
• Minden politikai indíttatású és célzatú támadást és rágalmat az Észak-kelet Pest és Nógrád megyei Önkormányzati Társulás határozottan visszautasít. A szakmai menedzsment, valamint a Zöld Híd több száz dolgozója is kiáll a döntéshozói jogokat gyakorló Dr. Gémesi György társulási elnök mellett, aki 12 éve, megbízási díj nélkül végzi munkáját és biztosítja a szervezet teljes körű szakmai autonómiáját és politikai befolyástól mentes tevékenységét.
• Összefoglalva: határozottan állítjuk, hogy az NHKV Zrt. tudatosan és folyamatosan alulfinanszírozta a Zöld Híd BIGG Nkft-t, jogellenesen és célzatosan szüntette be az együttműködést és a finanszírozást. A módszerük nem új, csak a lépték változott, bővebben lásd:http://www.korrupcioinfo.hu/szemetoligarchak/…
• Végezetül ezúton is köszönjük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emberileg és szakmailag is korrekt fellépését, segítségét, támogatását!

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik