Belföld

Titokban kiadtak egy jelentést a kórházi fertőzésekről

Titokban felkerült az ÁNTSZ honlapjára a 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés, közölte hétfőn honlapján a Társaság a Szabadságjogokért.

Mint írják, bár a kormány folyamatosan trükközik az adatok nyilvánosságával, most legalább részinformációkat szerezhettek, hogy mi történt tavaly – a jelentés ugyanis továbbra sem érthető az átlagembernek.

A jelentést október 4-én, titokban, erről a közvéleményt nem tájékoztatva töltötték fel az ÁNTSZ honlapjára. Ez mindeddig azért nem tűnhetett fel sem a sajtónak, sem a szakmai szervezeteknek, mert nem Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, ahol 2005-től az összes jelentés megtalálható, hanem egész máshova, az ÁNTSZ honlapjára.

Továbbra sem közérthető a jelentés

A kórházi fertőzések ügyét érintő, immár évek óta tartó fokozott társadalmi érdeklődés alapján elvárható lenne, hogy az éves összefoglaló jelentés a laikusok számára is könnyen hozzáférhető és értelmezhető legyen. A tisztifőorvos ezzel kapcsolatban korábban kijelentette: törekszenek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek a bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Ehhez képest a jelentést áttekintve nem látszik annak eredménye, hogy a kórházi fertőzésekről szóló adatokat érthetővé akarnák tenni, írja a TASZ.

Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük

– fogalmaztak.

Több adatra lenne szükség, az aláírásgyűjtés folytatódik

A TASZ pere eközben továbbra is folyamatban van az EMMI ellen, a Kúria döntését várják. A per azért indult, mert az EMMI nem hajlandó nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban.

Nem csak jogi úton teszünk a biztonságos és átlátható egészségügyért: eddig 9 vidéki és budapesti helyszínen tartott helyszíni kitelepülést, ahol közvetlenül lehetett jogi szakértőinket kérdezni a betegjogokról, jogérvényesítési lehetőségekről. Online is lehetőség van csatlakozni az átlátható egészségügyet követelő petíciónkhoz.

Amíg ilyen ködösítés zajlik, mint amit a jelentés közzététele körül látnak, és amíg olyan érthetetlen a jelentés, mint az idei is, addig különösen aktuális az átlátható egészségügy követelése, tették hozzá. A petíció arra mutat rá, hogy milyen széles körben támogatja a társadalom, hogy a kórházi fertőzések adatait érthető és részletes formában tegyék közzé. Eddig már csaknem kétezer aláírást gyűjtöttek, és továbbra is várják a csatlakozókat személyesen a kitelepüléseinken vagy online.

Frissítünk!

Dr. Kovács Attila országos tisztifőorvos a következőket írta lapunknak:

 

Az Országos Epidemiológiai Központ 2017. március 31-én jogutódlással megszűnt, így a Nemzeti Nosocomialis Surveillance 2016. évi és 2017. évi jelentései az antsz.huhonlapon érhetők el. A TASZ által hiányolt 2017. évi kórházi fertőzésekre vonatkozó éves jelentés hetek óta nyilvánosan elérhető az antsz.hu honlapon. Annak tartalmáról a szakma régóta tájékozódhat.

 

A szakmai anyagok, így ez a jelentés sem nélkülözhetik a szakkifejezéseket. Ennek megfelelően annak értő olvasásához szakmai ismeretrendszer szükséges. Amennyiben a TASZ ezzel nem rendelkezik, úgy javasoljuk a témában jártas orvos-szakértők igénybevételét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik