Belföld

Kitüntetik bátorságáért Beer Miklóst

Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a Fidentia pro ecclesia-emlékérmet 2018-ban a váci megyéspüspöknek ítélte.

Beer Miklós a katolikus egyház zsinati szellemű megújításáért végzett elkötelezett munkájáért kapja az elismerést október 26-án a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma döntését azzal indokolta, hogy Magyarországon manapság

nem kevés szellemi-lelki erő és bátorság kell ahhoz, hogy egy egyházi vezető a semper reformanda elvet belső meggyőződésévé téve vallja és gyakorolja egyházunk zsinati szellemű, Ferenc pápa által követett megújítását.

Beer Miklósnak a keresztény értékek nem harci jelszavak.

Azok konkrét tettekben nyilvánulnak meg, szegények melletti elköteleződését jelzi egy-egy ínséget szenvedő család vagy menekült befogadása.

Beer Miklós a párbeszéd embere: Xavéri Szent Ferenc szellemében mindenkit elfogad útitársnak, aki bármiféle békéltetésben szerepet vállal. Mint írták, a

nehogy a mi legszentebb istenkeresésünket ideológiává lehessen változtatni

elv szerint politizál, azt vallja: a szociális érzékenység, az empátia, a szolidaritás keresztény alapértékek. Habitusára jellemző, hogy amikor szót emel az elesettekért, a cigányokért, a menekültekért, a kiszolgáltatottakért, nem pártpolitikát folytat, nem a kormányzati kampányokat bírálja, Jézus és az evangélium tanításait követi. Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma szerint Beer Miklós püspök

a Názáreti nyitottságát, megközelíthetőségét állítja elénk példaként, szóban és tettben egyaránt hitelesen. Igyekezete szívós és módszeres, mindig szívből jövő: munkáját az evangélium derűjével végzi.

Beer Miklós: egy pártot sem érdekel, mi lesz a halál után
A püspök új könyvében a tőle megszokott nyíltsággal beszél a tízparancsolatról, az egyház, illetve a katolikusok hibáiról is.

Kiemelt kép: 24.hu/ Bielik István

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.