Belföld

Negyedév alatt senkit sem hallgattak ki a rendőri intézkedés során megsérült békési férfi halála miatt

Bár már több mint negyedév eltelt azóta, hogy a békéscsabai kórházban meghalt Makula István, továbbra sem lehet tudni, pontosan mi okozta a 30 éves férfi halálát. Makula július 6-án egy rendőri intézkedés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy újra kellett éleszteni. A férfit az intenzív osztályra vitték, ahol mesterséges kómában tartották, de szervezete végül feladta a küzdelmet, és másfél héttel később meghalt.

A család azt állítja, hogy a rendőrök verték meg Makula Istvánt úgy, hogy később belehalt a sérüléseibe. Az ötgyermekes férfi családja ezért feljelentette az ügyészségen a hozzátartozójukkal szemben intézkedő rendőröket. A rendőrség szerint viszont nem történt rendőri túlkapás, a fiatalember önkívületi állapotban őrjöngött, miután acetonba áztatott dohányt szívott, így sérült meg.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Senki nem mond semmit a családnak. Még azt sem árulták el nekik, hogy mi lett a boncolás eredménye

– mondta Ásós Tibor, a helyi roma önkormányzat elnöke.

Megkerestük Kovács Katalin főügyészségi katonai ügyészt, hogy megtudjuk hol tart az ügy, és mit állapított meg a halál okaként az orvosszakértő. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e már gyanúsított, és indult-e bármilyen eljárás az intézkedő rendőrökkel szemben. Azt válaszolta:

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás az ügyben nem történt. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információ az ügyről jelenleg nem adható.

Makula István húga korábban arról beszélt, attól fél, megpróbálják majd elsimítani az ügyet. Elmondása szerint olyanokról faggatták ugyanis az orvosok a kórházban, hogy szerinte tönkre mehet-e valakinek a veséje egy olyan drogos cigi után, amit a bátyja szívott a rendőri intézkedés előtt. Holott szerinte egyértelmű, hogy nem amiatt halt meg a bátyja. Azt mondta, annyira szétrúgták a testvére veséjét, hogy vesedialízisre kellett tenni, és ez csak egy volt a számos sérülése közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik