Belföld
Danger on the street. Blue flasher on the police car at night.

191 milliós kárt okozott a pályázatokon ügyeskedő banda

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 10. 16. 08:01

Korábban a témában:

A Somogy Megyei Főügyészség vádemelését követően a Kaposvári Törvényszék – 21 tárgyalási nap után – bűnösnek mondta ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében azt a két hitelközvetítő céget működtető vádlottat és 13 társukat, köztük egy ingatlanforgalmi szakértőt, akik anélkül vettek fel kisvállalkozások számára kiírt pályázaton igényelhető hiteleket, hogy azokat vissza akarták volna fizetni.

A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány államilag kamattámogatott hitelek folyósítására írt ki pályázatot mikro, kis és közepes vállalkozások számára. A vádlottak az ismeretségi körükben lévő vállalkozókat rábírtak arra, hogy a hitelösszegek csalárd megszerzése érdekében nyújtsanak be pályázatot olyan eszközök beszerzésére, amivel már eleve rendelkeztek a cégek, vagy a fiktív gépvásárlások megtörténtét az általuk beszerzett hamis számlákkal igazolják. Volt olyan vállalkozás is, amit kifejezetten a bűncselekmény elkövetésére hoztak létre.

Saját értékbecslővel “dolgoztak”

A pályázat benyújtásának feltétele volt ingatlan fedezet megléte, ezért az I. és a II. rendű vádlottak az ügyletbe bevonták az értékbecslőként dolgozó III. rendű vádlottat is, aki a vállalkozások ingatlanait jelentősen túlértékelte.

A vállalkozó vádlottak a megítélt hiteleket nem törlesztették, hanem a folyósított összegen az I. és II. rendű vádlottakkal megosztoztak. A vádlottak ezzel a módszerrel összesen 191 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Kaposvári Törvényszék az I. és II. rendű vádlottakat – akik egészen a bírósági szakig előzetes letartóztatásban voltak – egyaránt 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre, 1 millió, illetve 800.000 forint pénzbüntetésre, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a III. rendű vádlottal szemben 1 év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és 2 évre eltiltotta az ingatlanforgalmi szakértői foglalkozás gyakorlásától. A vállalkozóként tevékenykedő vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá a vádlottak többségével szemben nagyobb összegű vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet a kölcsönösen bejelentett fellebbezések miatt nem emelkedett jogerőre, az ügyészség a I., II., III. és XV. rendű vádlottak terhére fellebbezett a büntetésük súlyosítása végett.

Kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.