Belföld

Baltával raboltak ki egy demenciával küzdő idős asszonyt

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki két éve Kunmadarason, egy ismeretlen társával betört a szomszédjában lakó, demenciában és mozgásszervi megbetegedésben szenvedő idős asszonyhoz.

A férfiak este kilenckor átmásztak a kerítésen. Előbb a főbejáraton keresztül akartak bejutni az asszony házába, de nem tudták felfeszíteni az ajtót. Ezért a házzal egybeépített alsóépület  ajtaján próbálkoztak. A férfi a baltával felfeszítette a külső ajtót, majd betörte a belső ajtó üvegét és szétverte a zárszerkezetet, majd bementek a házba. Tudták, hogy az idős asszony otthon van, de a férfi ismerte őt, tudta, hogy demenciában szenved, csípőprotézise van, és csak járókerettel tud mozogni, ezért nem törődtek vele és értékek után kezdtek kutatni.

Feltúrták az idős asszony szekrényeit, de semmit sem találtak, ezért a vádlott ideges lett. Mindenképp meg akarta félemlíteni az asszonyt, ezért a baltával törni-zúzni kezdett a lakásban. A nő nyakához fogta a baltát és azt mondta „a nyakába teszi”, „ha nem vigyáz”.

A férfiak végül hétezer forinttal és a hölgy 680 Ft értékű fülbevalójával távoztak, amit a megrendült asszony füléből szedtek ki. A nagy sietségben a vádlott a baltáját a lakásban felejtette.

A rendőrség másnap őrizetbe vette az egyik elkövetőt. A férfit társtettesként elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt 9 év fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és a vádlott védője enyhítésért fellebbezett.

A Szolnoki Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A döntés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik