Belföld

Elhalaszt egy Marx-konferenciát az MTA, nehogy baj legyen belőle

Hónapokkal ezelőtt vetődött fel egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán, ezt el is kezdték szervezni, majd most, a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, elhalasztják – tudta meg a hvg.hu.

A lap információ szerint az emlékülést a „feszültségek és áthallások” miatt halasztották el, de azt még nem tudni, mikorra. A halasztást egyhangúlag szavazták meg.

A hvg.hu-nak az egyik tudós azt mondta:

iszonyatosan rossz üzenete van az Akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni.

Nemrég hasonló eset történt, október 2-án derült ki, hogy két, a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadást is letiltott a Magyar Tudományos Akadémia. Sem a „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, sem „A közösségi média jogi oldala” című előadásokat nem lehet megtartani „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai ” illetve a téma „politikai vonatkozásai miatt”.

Lovász László az MTA elnöke a letiltásokkal kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt.

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik