Közélet

A Magyar Tudomány Ünnepe: Politikai okokból tiltottak le két tudományos előadást

Két a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadást is letiltott a Magyar Tudományos Akadémia. Sem a

  • „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”,
  • sem „A közösségi média jogi oldala”

című előadások nem lehet megtartani „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai ” illetve a téma „politikai vonatkozásai miatt”.

Az erről értesítő levelet Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese jegyzi, és a qubit.hu tette közzé.

A teljes levél a következő:

Főtitkárhelyettes Asszony megbízásából és hivatkozással a mai napon telefonon megbeszéltekre ezúton is tájékoztatlak, hogy Főtitkárhelyettes Asszony köszönettel megkapta az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományünnepi programtervének a részletes programleírását, melynek alapján A barátság című eseménynek az MTÜ keretében való megrendezését jóváhagyta az MTA Székház Kistermében (2018. november 27. 16-17.00 óra), a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt), engedélyezte az MTA Székház Kistermében (2018. november 8. 9-14.00 óra). Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt.

A qubit szerint a betiltott előadásokat rangos, nemzetközi hírű, elismert hazai  intézményekben dolgozó magyar kutatók jegyzik, illetve jegyezték volna.

Mint az Index megtudta, az előadások letiltásának volt már előzménye. Amikor az MTA tudományos intézeteit felkérték, hogy állítsanak össze a Magyar Tudomány Ünnepére egy programcsomagot, az MTA TK öt tematikus konferenciával is jelentkezett, ezek közül azonban kettőt már augusztusban ki kellett venniük: az Akadémia főtitkársága a Kisebbségkutató Intézet migrációs témájú konferenciáját, valamint a Politikatudományi Intézetnek a 2018-as választásokkal foglalkozó konferenciáját is kivette a műsorból. Az indok hasonló volt a mostanihoz: azt írták, ezek a témakörök politikai vonatkozásaik miatt nem illeszkednek a Magyar Tudomány Ünnepébe.

Kiemelt kép: A Momentum Mozgalom Álljunk ki a tudásért! címmel, a tudományos élet függetlenségéért tartott tüntetésének résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fővárosi székháza előtt 2018. június 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs 

Hernádkak kicsiny település Miskolc közelében, vitatott beruházásokkal. Ahhoz képest, hogy a térség az egyik legszegényebb Európában, a faluban az emberek viszonylag stabil anyagi körülmények közt élnek. A cigánysoron viszont jellemző a nélkülözés, terjed a drog, rossz a közbiztonság. Sokan változásra várnak, igaz, Orbán Viktor neve hallatán többen fellelkesülnek. Riport a kampány kezdetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.