Belföld

Lovász László: Az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt

Megírtuk, két, a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadást is letiltott a Magyar Tudományos Akadémia. Sem a „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, sem „A közösségi média jogi oldala” című előadások nem lehet megtartani „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai ” illetve a téma „politikai vonatkozásai miatt”.

A letiltásokkal kapcsolatban ma megszólalt Lovász László, az MTA elnöke is, aki az mta.hu-nak adott interjújában így fogalmazott:

Az Akadémia nehéz és sorsdöntő tárgyalásban van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről. Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt. De az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, az MTÜ részeként.

A döntést Barnabás Beáta hozta meg, aki az Akadémia főtitkárhelyettese és a Magyar Tudomány Ünnepének fő szervezője. Barnabás pedig a szóban forgó rendezvényekkel kapcsolatban úgy látta, hogy politikai tartalmuk, áthallásuk is van, ezért nem tette bele őket a Magyar Tudomány Ünnepe központi programjába.

Annyit hozzátett Lovász László: talán ő nem így döntött volna.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik