Belföld

Pintér Sándor bizalmasa: Gyárfás becsapott

Horváth András beszélt először a volt úszóelnökkel, miután megzsarolták egy levéllel.

Gyárfás Tamás a legfontosabb kérdésekben becsapott és félrevezető volt – jelentette ki a Pesti Srácoknak adott interjúban Horváth András dandártábornok, aki miniszteri biztosként az 1990-es évek alvilági leszámolásainak, valamint az olajos ügyekkel összefüggő bűncselekmények felderítését irányítja.

Horváth felidézte, hogy tavaly október 11-én Gyárfás kérésére találkozott a volt úszóelnökkel az ügyvédje, Bánáti János irodájában. Gyárfás akkor elmondta: a lakásán jelentkezett egy szlovák férfi, aki azt mondta, küldönc és levelet hozott. Bevitte a házba a levelet, hogy el tudja olvasni – egy Portik Tamás által készített hangfelvétel leirata volt benne. A volt úszóelnök azt állította: ekkor jött rá, hogy Portik úgy irányította beszélgetéseiket, hogy az rá nézve terhelő legyen a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Gyárfás ezután állítása szerint közölte a küldönccel, hogy ha akarja, vigye be a rendőrségre a levelet, a férfi pedig azt válaszolta, hogy újra jelentkezni fognak, és elutasítás esetén „tragédia lesz”. Ezután Horváth megpróbálta rábeszélni Gyárfást, hogy tegyen feljelentést, mert ha a küldönc a Portik-Rohác-féle társasághoz tartozik, ő és családja is közvetlen veszélyben van. Másfelől viszont azt is elmondta Horváth: ha a látogató nem árulta el a fellépés célját, akkor ez nem klasszikus zsarolás.

A dandártábornok szerint a volt úszóelnök magatartása „aggályos volt”, emiatt óhatatlanul arra gondolt, hogy a levélben olyan dolognak kellett lennie, amitől Gyárfás tart, ezért nem akar együttműködni. Gyárfás azzal érvelt, hogy a rendőrség szerinte a Fenyő-ügy kapcsán tisztességtelen magatartást tanúsított vele szemben, elhintette a sajtóban, hogy ő lehet a felbujtó, és azért sem akar feljelentést tenni, mert nem akarja kompromittálni magát, és fél a bűnözőktől.

Horváth azt mondta, Gyárfás azzal vezette félre őt, hogy nem mondta meg, hogy a zsaroló levélről másolatot készített. Ehelyett azt állította, hogy a bizonyítékot visszaadta fenyegetőjének, így a másolatot a dandártábornoknak eszébe se jutott elkérni. Horváth szerint ezen múlik a bűnpártolással gyanúsított volt fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor ügye is, aki azzal védekezik, hogy Gyárfás a dandártábornoknak mindent elmondott, ezért nem tartotta szükségesnek, hogy a tőle kapott iratokat továbbküldje a nyomozóknak.

Gyárfás végül azután tett feljelentést, hogy a leirat után a hangfelvételt is eljuttatták hozzá a szlovák bűnözők. Horváth a hangfelvétel tartalmáról nem beszélhetett, de azt elárulta, hogy a lényege a nyomozás befejezése után ismertté válhat, és választ adhat Gyárfás ellentmondásos sértetti magatartására. Gyárfást azóta többek közt ennek a felvételnek köszönhetően hallgatták ki gyanúsítottként a Fenyő-gyilkosság ügyében. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik