Belföld

Átadták a Népszabadság-díjat, az idén is lesz népszabis Fedél Nélkül

Két éve szüntették meg a Népszabadságot, erre emlékeztek az egykori szerkesztőség tagjai a Pozsonyi úti Láng Téka Könyvesbolt előtt, a lap öt éve elhunyt újságírója, Bächer Iván emlékére állított pad közelében.

Az esemény mottója Orbán Viktor közlése volt, amely szerint

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

Ezt a mondást kevéssé támasztotta alá a rendezvény, amelyen

a megszüntetett Népszabadság emlékére alapított díjat az idén megszűnt Magyar Nemzet munkatársai által indított és működtetett Magyar Hang című hetilap szerkesztősége kapta.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az elismerést Babos Attila, a múlt évben díjazott, közösségi finanszírozásból működtetett Szabad Pécs újságírója és Kelen Károly, a díjat gondozó Népszabadság Egyesület elnöke adta át György Zsombor főszerkesztőnek.

Mielőtt a Népszabadság korábbi karikaturistája, Marabu rajzával díszített érmét átadták volna, Gergely Márton bejelentette: az idén is lesz népszabis Fedél Nélkül. Két éve, a bezárás után a hajléktalanok lapja adott otthont a Népszabadsághoz kötődő szerzők írásainak, a múlt évben pedig újráztak a felek. Az idén sem lesz másként: a népszabis szerzők ezúttal hétköznapi hőseikről írnak, a különleges szám az október 23-i hétvégén már elérhető lesz a hajléktalan árusoknál. A bevétel teljes egészében az övék marad, a Fedél Nélkül előállításának extra költségeit a Népszabadság korábbi munkatársai állják.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az eseményen beszédet mondott N. Kósa Judit, a lap korábbi szerkesztője, akinek hangja el is csuklott, amikor azt mondta:

Hirtelen megrohant minden, ami az elmúlt két évben történt. Tudtam, hogy én már soha nem fogok a szerkesztőségi fiókban olyan tárgyat tartani, amelyre ebben a büdös életben még valaha szükségem lehet. És hogy eljöhet az a pillanat, amikor a kifogyott toll helyére már nem érkezik másik.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik