Belföld

Rétvári szerint az elköteleződésre kell nevelnie az iskolának

Az iskolai nevelés nem lehet világnézetileg független, mondta az államtitkár.

Nem a semlegességre kell nevelnie az iskolának, hanem az elköteleződésre, arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton a szobi Szent László Gimnázium ünnepségén.

Rétvári Bence az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Klebelsberg Kunó, volt vallás- és közoktatásügyi miniszter 90 évvel ezelőtti szavait idézve arról beszélt, hogy egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni.

Az államtitkár hozzátette, hogy az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem világnézetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik. (MTI, fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Frissítünk!

Az MTI korábbi beszámolója szerint Rétvári arról beszélt, hogy az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem felekezetileg nem lehet független. Az állami hírügynökség később javítást adott ki, eszerint az államtitkár nem felekezeti, hanem világnézeti függetlenségről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik