Közélet

Rétvári nem cáfolja a segélyek lefaragását

Szerinte a segélynél fontosabb, hogy ők munkát adnak a rászorulóknak.

Korábban a Népszava írta meg, hogy egy belügyminisztériumi tervezet szerint úgy módosítanák a szociális törvényt, hogy alig maradna család, ahol egy nem dolgozó felnőtt segély kaphatna.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) rákérdezett, valóban azt tervezik-e, hogy teljesen lenullázzák a szociális segély összegét és ezzel még mélyebb szegénységbe taszítják az érintett családokat?

Kásler Miklós miniszter helyett természetesen Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Érdemben nem is cáfolt, azt írta, a  kormány szociálpolitikájának kulcseleme,

hogy minden munkaképes embernek legyen munkája, mert hosszútávon a munka tud megvédeni a szegénységtől.

2010-es képest már több mint hétszázezer embernek van munkája, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak száma csökkent, javarészt a kedvező munkaerő-piaci folyamatok miatt. Az államtitkár szerint a korábban segélyből élők

ma már a munkaerő-piacról képesek biztosítani maguk és családjuk megélhetését.

Rétvári szerint 2010 óta a korábbi felzárkóztatáspolitika helyett felzárkózáspolitika folyik, míg a szocialisták segélyekkel tartották lélegeztetőgépen a nehezebb sorsú állampolgárokat, ők kiszámítható jövőt, munkalehetőséget biztosítunk nekik.

Mivel Bangóné arra is kíváncsi volt, miként változott az elmúlt években a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők száma, tájékoztatta, hogy az adatok elérhetőek a Központi Statisztikai Hivatal oldalán.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik