Belföld

Hadházy: Orbánnak minden oka megvan a félelemre

A Független Hírügynökségnek adott interjút Hadházy Ákos. A beszélgetés apropója, hogy csütörtökön, a budapesti Blaha Lujza téren indul a független képviselő országos aláírásgyűjtési akciója. Célja egymillió aláírás összegyűjtése annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A politikus szerint Hadházy az uniós ellenőrzés képes megakadályozni, hogy a Fidesz ellopja a Brüsszelből érkező pénzeket, Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis rendre blokkolja a hatalmi szférát érintő bűncselekmények felderítését. Mint mondta:

A tét rendkívül nagy, a siker évtizedekre meghatározhatja a haza sorsát! Ezek nem nagy szavak, hiszen ha nem csatlakozunk, elapadhat az uniós pénz, ha pedig nem jön a pénz, a kormánynak nem lesz érdeke az EU-ban maradás. Rendkívül nagy káoszt tud rövid távon is okozni, ha felfüggesztik a kifizetéseket, ahogy azt ma is érzékeljük.

Hadházy szerint nem igaz, hogy pusztán választói akarattal ne lehetne megálljt parancsolni a Fidesznek. Precedensként az olimpia megrendezése elleni tiltakozást, hanem az internetadó bevezetése elleni tüntetést, a tanárok kiállását és a CEU ügyét említette.

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök félelemből nem mer csatlakozni az Európai Ügyészséghez, erre pedig minden oka meg is van:

Elég, ha csak a Tiborcz ügyet nézzük, ha azt valóban független ügyész vizsgálná, akkor elég gyorsan eljutna a miniszterelnökhöz. Először Lázár János bűnössége merülne fel, aztán persze kérdés, hogy Lázár magát védené, vagy a kormányfőt. Orbánnak tehát minden oka megvan a félelemre.

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik