Belföld

Itt a gigantikus fideszes médiabirodalom újabb darabja

Bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, amely a 24.hu információi szerint az egységesülő fideszes médiabirodalom egyik kulcsintézménye lesz,

noha a teljes konstrukció még mindig nem ismert. A civil szervezet kuratóriumában hárman kaptak helyet. Az elnök Dr. Varga István jogász, akit augusztus 20-án a Magyar Éredmrend Tisztikeresztjével tüntettek ki. Közéleti karrierjét MDF-es politikusként kezdte, hogy aztán Fideszre váltson: 2014-ig volt országgyűlési képviselő. Egyik emlékezetes felszólalásában azt mondta:

Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát.

A kuratórium másik két tagja is megbízható kormánypárti ember. Egyikük Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, aki az Orbán család ügyvédjeként lett ismert, hogy aztán az Európai Unió százmilliárdos büntetést helyezzen kilátásba a Bajkai ügyvédi irodáját is érintő ellenőrző rendszer hiányosságai miatt. A másik szereplő Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója.

Az alapítvány célja – egyebek mellett – a bírósági irat szerint:

a magyar tömegtájékoztatás részét képező nyomtatott sajtó, rádió, tv, online felületeinek értékteremtő, valamint a magyar nemzeti öntudat erősödését szolgáló tevékenységét elősegítse. Mindehhez kapcsolódóan elsődleges cél az Alaptörvény IX. és XI. cikkeiben foglalt alapvető értékek biztosítása. Így különösen a magyar helyi (megyei, városi, lokális) sajtó támogatása, a helyi közösségek minél teljesebb értékű tájékoztatása érdekében végzett terjesztésük és közösségépítő munkájuk fenntartása.

A civil szervezet székhelye Balatonföldváron van, éppen azon a címen, a Bethlen Gábor utca 9-ben, ahová bejegyezték Liszkay Gábor új, nonprofit cégét, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-t. Azt a 444.hu írta meg először, hogy gigantikus médiaholdingot épít a Fidesz, amelynek szakmai vezetője Liszkay lehet. Ugyanakkor a 24.hu úgy tudja, az alapítványnak is szerepe lesz a konstrukcióban, ám a teljes képlet nem ismert.

Már csak azért sem, mert információnk szerint a birodalom tulajdonosi hátterében Mészáros Lőrinc lesz a főszereplő, ám ő még nem érkezett meg erre a pályára. (Apró jelzés, hogy az alapítvány számláját a Mészáros érdekeltségébe tartozó MKB Banknál vezetik.) Ahogyan a 24.hu csütörtökön megírtaVaszily Miklós, az MTVA távozó vezérigazgatója lesz a csúcsmenedzser: ő vezeti majd a vállalatot. A csomagban jelenlegi információnk szerint ott lesz a Mediaworks (a Nemzeti Sport, a megyei lapok és egy sor termék kiadója), a Modern Media Group (a Lokál és a 888 kiadója), a Magyar Idők, az Origo, a jobboldali rádiók és tévék nagyobbik része. (A pakk nyilván alakul majd, mert úgy tudjuk, a jelenlegi állás szerint középtávon a Hír TV és az Echo TV közül csupán az egyiket tartják meg.)

A 24.hu úgy értesült, néhány héten belül meg is kezdődik a magyar médiapiacon a rendszerváltás óta nem látott méretű birodalom megalakítása, amely az eddigieknél is jobban centralizálja majd a kormánypárti üzeneteket közvetítő médiumokat. Egyik forrásunk a „rendszerváltás” egyik okaként csupán ennyit mondott:

Most túl sok felé folyik el a pénz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.